Efter Schweiz - kigger alle nu mod Danmark?

Efter at Schweiz torsdag formiddag sendte en bombe ud på de finansielle markeder ved at droppe fastkurspolitikken, overvejer udenlandske investorer ifølge Nordea, om Danmark vil gøre det samme.

Danmark kan få styrket sin status som sikker havn for udenlandske investorer, efter at Schweiz har droppet valutaloftet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Hvis de kan gøre det i Schweiz, hvorfor så ikke i Danmark?

Det er ifølge storbanken Nordea en meget sandsynlig tanke blandt udenlandske investorer »langt fra landets grænser«. Ræsonnementet skulle være, at Danmark kunne finde på at droppe fastkurspolitikken, efter at Schweiz har fjernet sit valutaloft.

»Det er jo fordi, at når du kigger udefra på det, så ligner det jo, at Danmark og Schweiz har det samme system med, at vi har bundet vores valuta overfor euroen,« siger senioranalytiker Jan Størup Nielsen til Berlingske Business og fortsætter:

»Og det er jo klart, at når Schweiz opgiver fastkurspolitikken, så siger man: Når det kan lade sig gøre i  ét land, kan det så ikke også lade sig gøre i et andet land?,« siger Jan Størup Nielsen.

Nordea-analytikeren understreger, at han på ingen måde tror på, at Nationalbanken har tænkt sig at droppe årtiers fastkurspolitik overfor først den tyske d-mark og dernæst euroen.

Men han peger på, at kronen i dag er blevet styrket. Og det kan være et tegn på, at der netop er blevet spekuleret i, at Nationalbanken kan være på vej med et lignende træk som kollegerne i Schweiz, og derfor er det interessant at købe op i danske kroner.

Et anden forklaring på den styrkede krone er ifølge Jan Størup Nielsen, at Danmark nu er én af de få sikre havne, der er tilbage for udenlandske investorer.

»Nu er det ikke længere så attraktivt at placere sine penge i Schweiz, og så kigger man sig omkring og ser på: hvor kan man så placere sine penge? Og der står Danmark som mere attraktivt. Det er nok en kombination af de to ting,« siger Jan Størup Nielsen.

Også chefstrateg hos Nykredit Markets, Klaus Dalsgaard bemærker i en mailkommentar til udviklingen på valutamarkedet, at udenlandske analytikere: »flager idéen« om at Nationalbanken kan blive tvunget til at opgive tilknytningen til euroen. Det er dog ikke sandsynligt, lader Nykredit-økonomen forstå.

»Det danske valutakursregime er dog radikalt anderledes, end det Schweiz i dag har forladt. Kursgrænsen i EUR/CHF var pr. definition en midlertidig politik, mens den danske fastkurspolitik er en fuldt integreret del af den samlede økonomiske politik. Nationalbanken har værktøjer til at modvirke en tendens til styrkelse af DKK, og de vil blive brugt«.

Den schweiziske centralbanks beslutning om at droppe kursloftet har i dag sendt schweizerfrancen i vejret, og de schweiziske aktier i bund.