Schweizerfranc eksploderer efter centralbanks- beslutning

Den schweiziske centralbank fjerner kursloftet på schweizerfranc, der omgående stiger med 38 procent. Det kommer til at gøre ondt på landmænd og andre med lån i schweizerfranc.

Kursen på schweizerfranc steg eksplosivt efter beslutningen om at fjerne valutaloftet. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEONHARD FOEGER

Den schweiziske centralbank har droppet det loft over valutakursen, som man indførte  i 2011. Reaktionen fra markederne var en prompte stigning i kursen på hele 38 procent.

Selvom markedet efter det indledende chok har besindet sig og nu vurderer francen cirka 15 procent højere end før, kommer det til at gøre ondt på danskere med lån i schweizerfranc eller aktiviteter i alpelandet.  Det gælder blandt andet mange landmænd, der i forvejen er hårdt ramt af den igangværende landbrugskrise.

»Det er skidt for schweiziske virksomheders konkurrenceevne og vi ser da også at de schweiziske aktier falder. Det ser ud til at aktierne generelt ikke falder helt så meget, som valutaen styrkes.  For de danskere der har schweiziske aktier ser der altså ud til at der kan være en hurtig gevinst,« siger Frank Øland Hansen, chefstrateg i Danske Bank.

»For de danskere der har lån i schweizerfranc ser det knap så sjovt ud,« fortsætter han.

Landbruget har allerede tabt over seks milliarder kroner på valutaspekulation og lån i schweizerfranc. Selvom mange har forsøgt at afvikle lånene med tab, har en del holdt fast og håbet på at kunne stå det igennem.

Ifølge Danske Bank fordeler danskernes lån i schweiziske franc sig således: Virksomheder for 4,3 mia. kr., husholdninger 5,4 mia kr, offentlige 1,3 mia. kr. Landbrugets lån indregnes primært blandt husholdninger.

Danske bank vurderer, at der kan være tale om et tab på et par mia. i dag.

Torsdagens bratte kursstigning betyder, at deres lån lige er blevet 15 procent dyrere.

Siden 2011 har centalbanken opkøbt i valutaen for at sikre, at en franc aldrig kom til at koste mere end 1,20 euro. Krisestemning i Europa betyder, at mange investorer har sat deres penge i franc, der vurderes at være mere sikre. Men en stigende valutakurs over for euroen gør ondt på den schweiziske eksport. Men den stigende dollarkurs har gjort det uattraktivt at være bundet til euroen, vurderer centralbanken.

Beslutningen om at fjerne loftet lader til at have taget investorerne på sengen.

»Det er ellers ikke lang tid siden at centralbanken gav udtryk for, at valutaloftet fortsat ville være bankens primære pengepolitiske redskab, men formentlig har interventionsaktiviteten for at holde schweizerfrancen svag ført til en for stor opbygning af landets valutareserver, så den i sidste ende ikke så anden udvej end at lade schweizerfrancen flyde frit,« siger Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken.