Analytiker: Overdrevet dansk aktiereaktion på schweizisk mavepuster

Danske aktier er blevet sendt markant ned oven på meldingen om, at schweizerfrancen er sat fri. Men det er en klar overreaktion, mener Sydbank.

Foto: Jens Nørgaard Larsen.
Læs mere
Fold sammen

Aktierne i det ledende danske C20 Cap-indeks gik straks fra et solidt plus til et markant minus, da den schweiziske centralbank i formiddags meldte ud, at man har kappet bindingen til euroen og sat valutaen fri.

Aktierne i C20 Cap-indekset røg hurtigt fra et plus på omkring 0,7 procent til et minus på 1,9 procent oven på den schweiziske mavepuster. Selv om de siden har rettet sig, er markedet stadig nervøst, og de store danske aktier ligger fortsat i et minus på 0,4 procent (kl. 14.03).

Men det er en klar overreaktion, mener aktieanalysechef i Sydbank, Bjørn Schwarz.

»Det er en ren rygmarvsreaktion, der sender aktierne markant ned. Det er i høj grad overraskelsesmomentet, der gør sig gældende. Investorerne skal lige danne sig et overblik, men jeg mener ikke, at der er grundlag for en markant reaktion på det danske aktiemarked,« siger han.

Bjørn Schwarz fastslår, at den meget stærke efterspørgsel efter schweizerfranc »er et tydeligt tegn på et nervøst marked, hvor investorerne søger mod sikre aktiver.«

»Når så mange søger mod sikre havne, kan det i sig selv være med til også at skabe øget usikkerhed på aktiemarkedet. Men det her er først og fremmest en ulempe for schweiziske selskaber, der får forringet deres konkurrenceevne pga. den stigende valutakurs. Men vi kan jo også se, at det danske aktiemarked trods alt har rettet sig lidt efter den meget kraftige første reaktion,« siger han.

I Schweiz er det ledende SMI-indeks sendt ned med 9,8 procent efter at have været i et minus på hele 13 procent lidt efter middag.

Schweizerfrancen er blevet styrket med omkring 17 procent over for euroen, efter at valutaen blev sat fri. Bjørn Schwarz fastslår, at den styrkede schweiziske valuta være en fordel for en række danske selskaber.

»Høreapparatproducenterne William Demant og GN Store Nord kan nyde godt af det her, fordi den schweiziske konkurrent Sonova bliver svækket. Det kan også være en fordel for Carlsberg og flere andre selskaber, der er store i Schweiz, fordi indtjeningen omregnet til kroner bliver mere værd,« siger Bjørn Schwarz.

GN Store Nord ligger i et plus på 2,4 procent i dag, mens William Demant er faldet med 0,2 procent. Schweiziske Sonova er faldet med 11,6 procent.