Danske investorer undgår passive investeringsprodukter

Det internationale børsmarked oplever en stigende efterspørgsel på passive investeringsprodukter, der i dag udgør godt 20 pct. af den forvaltede kapital på globalt plan, en fordobling af markedsandelen og en formuevækst der nærmer sig 300 pct. på bare fem år.

Danske investorer forholder sig forbeholdent over for udenlandske ETF'ere, hvor mindre end 3 pct. af formuen hos danske investeringsfonde allokeres til passive fonde. Fold sammen
Læs mere

Væksten er blandt andet drevet af den øgede interesse for Exchange Traded Funds (ETF), værdipapirer, der handles på børser i London og Frankfurt. På trods af fordelagtige investeringsmuligheder, bider de danske investorer ikke på.

Det skriver Jyllands-Posten Erhverv.

Danske investorer forholder sig forbeholdent over for udenlandske ETF'ere, hvor mindre end 3 pct. af formuen hos danske investeringsfonde allokeres til passive fonde, hvilket blandt andet skyldes den høje pris for investeringsrådgivning, som typisk udgør over halvdelen af omkostningerne.

Derudover følger der en øget kompleksitet ved at handle med ETF'ere, hvor selv den mest rutinerede investorer kan blive udfordret af de eksotiske værdipapirer. Med EFT'ere følger der en del begrænsninger.

Nikolaj Holdt Mikkelsen, chefanalytiker hos Morningstar, forklarer i Jyllands-Posten erhverv, at investorer skal være opmærksomme på eventuelle forskellige i produkternes struktur, samt måden afkastet fra et givent investeringsmarked matches på, som for eksempel aktier fra udviklingslandende.

Ifølge Nikolaj Holdt Mikkelsen har udbredelsen af ETF'ere skabt et demokratisk investeringslandskab, hvor helt almindelige investorer kan få del i den kage der tidligere har været forbeholdt institutionelle investorer. Kendetegnede for ETF-produkterne er konkurrencedygtige omkostninger, stabile og gennemsigtige porteføljer, likviditet og eksponering til en lang række aktivklasser.