Kriseramt fond sætter gang i brandudsalg

Kapitalfonden Odin gør klar til at sælge flere af fondens 12 virksomheder i løbet af 2015.

Odin har blandt andet ejet møbelkæden Biva, som gik konkurs, men siden er genopstået med nye ejere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En dyb krise i kapitalfonden Odin kan tvinge en stribe danske industriselskaber i armene på nye ejere. Odin sætter nu et stort brandudsalg i gang, og i løbet af i år kan flere af fondens virksomheder enten sælges ellers måske sågar foræres væk, erfarer Berlingske fra flere kilder med kendskab til situationen i kapitalfonden.

Det sker for at skabe plads til, at Odin kan forsøge at rejse en ny investeringsfond i løbet af 2016. Det vil kræve en omfattende oprydning for at kunne lykkes, siger flere kilder.

Planerne er skudt i gang, efter at fonden fik ny øverste ledelse sidste år oven på en række svære år. Ifølge oplysningerne har den nye ledelse i Odin sat en større strategisk gennemgang i værk for at finde ud af, hvad der skal ske med fondens mange selskaber, hvoraf flere er økonomisk klemte.

Og Odin er under pres. For fonden har haft flere fejlslagne investeringer i de senere år, hvor Odin blandt andet har ejet møbelkæden Biva, som gik konkurs, men siden er genopstået med nye ejere.

Odin har derudover forsøgt at sælge sin kriseramte logistikvirksomhed Scan Global Logistics gennem længere tid, men uden held,

De dårlige resultater betyder, at fonden risikerer at lukke, fordi investorerne ikke længere vil sætte penge i Odin. Derfor skal den nye ledelse gøre en stor indsats for at gøre det muligt at stifte en ny investeringsfond, som efter planen skal rejses i løbet af 2016. Men før det kan ske, skal der renses kraftigt ud i porteføljen.

Odin ejer i dag 12 selskaber, hvoraf ti er i Danmark, et i Sverige og et i Tyskland. Ifølge oplysningerne er ledelsen klar til at gå så langt som til at forære flere af de selskaber væk, som ikke kan sælges. Det kan ske ved at lade de enkelte selskabers ledelse overtage flere af porteføljeselskaberne.

Nogle kilder siger, at der har været overvejelser om en endnu mere drastisk løsning – nemlig at sælge hele porteføljen til en udenlandsk specialfond. De vil overtage alle selskaberne mod at få en stor rabat. Til gengæld ville Odin kunne lukke de to første investeringsfonde og få rum til at begynde forfra.

Odins ledende partner, Jacob Bergenholtz, bekræfter over for Berlingske, at der er overvejelser om fremtiden for flere af selskaberne, men vil på nuværende tidspunkt ikke kommentere oplysningerne yderligere.

Bergenholtz kom ind i Odin sidste år, da han afløste Bernd Petersen, som i 2005 grundlagde Odin sammen med to andre partnere. Bernd Petersen var en af de første til at indføre kapitalfondsmodellen i Danmark i 1980erne.