Udenlandske finanshuse har storsolgt danske aktier

Udenlandske finanshuse har den seneste måned foretaget et gigantisk storudsalg af danske aktier.

De udenlandske investorers nettoudsalg af danske aktier svarer til en international tendens, "som dog kun i begrænset omfang har påvirket aktiemarkederne kursmæssigt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als

- Alene den seneste uge har udenlandske investorer nettosolgt for 1,1 mia. kr. danske aktier. Og over den seneste måned har nettosalget været 3,6 mia. kr., skriver ugebrevet, der oplyser,. at tallene fremgår fra opgørelser fra informationsplatformen theonlinetrader.com, som får sine handelsdata fra Københavns Fondsbørs.

Det skriver Økonomisk Ugebrev Finans

Ugebrevet vurderer, at nettosalget på mange måder er opsigtsvækkende:

- For det første er det sket relativt ubemærket, anføres det, da udsalget er sket i ganske få danske storaktier med hovedvægt på Novo Nordisk, Pandora, A.P. Møller-Mærsk og Coloplast og dels er tyngden i nettosalget for det meste sket på plusdage, hvor der har været mange private købere i markedet, og dels har det udbredte brug af algoritmer begrænset nettosalgets kurspåvirkning for de enkelte aktier.

For det andet afløser den seneste måneds nettosalg flere års nettokøb fra udenlandske finanshuse.

- I juni udgjorde de udenlandske finanshuses nettosalg 1054 mio. kr., hvorved der over de seneste to måneder er nettosolgt for næsten fem mia. kr. danske aktier.

For det tredje har de udenlandske finanshuse over de seneste mange år øget deres ejerandel i danske aktier.

- En eventuel ny trend med vedvarende udenlandske udsalg kan lægge et betydeligt udbudspres på det danske aktiemarked, ikke mindst fordi danske pensionskasser fortsat risikospreder deres aktieporteføljer geografisk med en begrænset andel i danske aktier, vurderer ugebrevet.

Ugebrevet fremhæver også, at de udenlandske investorers nettoudsalg af danske aktier svarer til en international tendens, "som dog kun i begrænset omfang har påvirket aktiemarkederne kursmæssigt", men:

- Ved større vendinger i aktiemarkederne er det set flere gange tidligere, at de professionelle stille og roligt trækker sig ud, mens de private ubekymret fortsætter med at købe ind, skriver ugebrevet, der derefter fremhæver, at det danske C20 indeks ligger tæt på toppen og heller ikke det amerikanske S&P 500 indeks er faldet nævneværdigt tilbage.

TV: Tiltroen til danske aktier er forduftet