Apple straffet for første salgsfald i 51 kvartaler

De amerikanske aktier holdt som samlet flok skindet på næsen i tirsdagens handel, hvor udfaldene for de ledende indeks stak lidt i begge retninger.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOE RAEDLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var dog regnskaber fra flere af de helt store spillere, der trak de største overskrifter. Blandt andet teknologigiganten Apple kom i fokus, efter at selskabet efter 51 kvartaler i træk med vækst oplevede sit første fald i salget.

S&P 500-indekset endte 0,2 pct. højere i 2091,70, mens Dow Jones-indekset steg 0,1 pct. til 17.990,32. Nasdaq-indekset, hvor Apple vejer tungt, faldt med 0,2 pct. til 4888,28.

For Apple, der fortsat tjener de fleste af sine penge på den velkendte iPhone, blev omsætningskurven - ganske som frygtet - knækket i andet kvartal 2015/16, hvor selskabets salg faldt til 50,6 mia. dollar fra 58 mia. dollar i den tilsvarende periode et år tidligere.

Det var samtidig også mindre end de 52 mia. dollar, som analytikerne ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News havde ventet.

Salget af iPhones overraskede ellers positivt med 51,2 mio. enheder i andet kvartal mod ventet 50,7 blandt analytikerne. Men også forventningerne til omsætningen i tredje kvartal skuffede markant. Her venter Apple et salg på 41-43 mia. dollar, mens analytikerne på forhånd havde sigtet efter 47,4 mia. dollar.

Og straffen fra investorerne falder prompte. I den ordinære handel faldt Apple-aktien med 0,7 pct., men i eftermarkedet dykkede aktien efterfølgende 8 pct. til 96,03 dollar. Det kan også mærkes på futures for Nasdaq-indekset, der onsdag morgen er i minus med 1,1 pct., mens futures for de to andre ledende indeks nøjes med fald på 0,2-0,3 pct.

Også Twitter har en aktie i den sløje præstation for Nasdaq-indekset. Det sociale medie skuffede ligeledes med sine forventninger til fremtiden, og derfor er investorerne skuffede, selv om første kvartal isoleret set var ganske pænt.

Twitter hentede en justeret indtjening per aktie på 0,15 dollar i første kvartal mod ventet 0,10 dollar blandt analytikerne ifølge estimater fra Bloomberg News.

Men forventningerne til andet kvartals indtjening ligger under forventningerne, og det gør sig også gældende for omsætningen, hvor Twitter venter et salg på 590-610 mio. dollar, mens analytikerne havde satset på 677,1 mio. dollar på forhånd. I første kvartal blev omsætningen 595 mio. dollar.

Twitter-aktien, der steg med 3,9 pct. i tirsdagens ordinære handel, faldt efterfølgende med 13,3 pct. til 15,39 dollar i eftermarkedet.

Teleselskabet AT&T leverede omvendt en smule over forventning i sit første kvartal, hvor den justerede indtjening per aktie blev 0,72 dollar mod ventet 0,69 dollar blandt analytikerne. Det resultat blev hentet på baggrund af en omsætning på 40,5 mia. dollar mod ventet 40,4 mia. dollar.

Og i modsætning til Apple og Twitter ser AT&T også positivt på de kommende kvartaler, afslørede selskabet i regnskabet, hvor forventningerne til hele 2016 blev fastholdt. Alligevel faldt aktien med 0,7 pct. til 37,83 dollar i eftermarkedet.

En noget bedre modtagelse fik handelsplatformen Ebay, der også leverede tal for sit første kvartal efter det amerikanske markeds lukketid. Aktien steg 1,1 pct. til 24,75 dollar i eftermarkedet, efter at første kvartal viste en indtjening per aktie på 0,47 dollar for de fortsættende aktiviteter.

Det var en spids bedre end de 0,45 dollar, som analytikerne ifølge Bloomberg News havde ventet.

Forventningerne til andet kvartal var for indtjeningen en smule under analytikernes bud, mens de for omsætningens vedkommende ramte nogenlunde lige i øjet.

Allerede inden markedsåbningen tirsdag var der også en stribe regnskaber fra flere større amerikanske regnskaber, der virkelig har højsæson for rapportering i denne uge.

Det gjaldt blandt andet medicinalselskabet Eli Lilly, der blev straffet af investorerne trods en lille opjustering af forventningerne til hele året.

Det skete, fordi første kvartal isoleret set var en lille skuffelse - særligt på grund af et svigtende salg af det hurtigtvirkende insulin Humalog, der leverede klart under forventning. Ifølge Eli Lilly skete det som følge af prispres forårsaget af justerede rabatter, men det er ikke en tendens, som selskabet ser fortsætte året ud.

Eli Lilly-aktien blev sendt ned med 2,1 pct. til 76,27 dollar.