Vokseværk koster Lauritz.com dyrt

Lauritz.com har travlt med at integrere sine tilkøbte virksomheder, og da koncernen samtidig er ramt af valutakursudviklingen, må netauktionshuset notere sig et grimt underskud for de første ni måneder af 2015.

Mette Rode og Bengt Sundstrøm, der står bag Lauritz.com Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER

Lauritz.com har i løbet af de seneste 15 år vokset sig til at blive Nordens største auktionshus, og navnlig de seneste år er det gået stærkt. Alene i de første ni måneder af 2015 er selskabets omsætningen steget med 71 pct. til 154 mio. kr.

Men driftsoverskuddet for årets første ni måneder er dykket med næsten den fjerdedel til 10,1 mio. kr. Det skyldes blandt andet integrationen af Stockholms Auktionsverk og Helsingborg Auktionsverk samt tyske Auktionshaus Herr, som Lauritz.com har investeret i de seneste år.

»Der har således været fokus på integrationsprocessen, herunder to nødvendige fysiske flytninger til større lokaler, en større ombygning for effektivisering af vareflow, sammenlægning af eksisterende og nye medarbejdergrupper for synergier mm. Desværre har disse processer været tungere end antaget, hvorfor den kalkulerede vækst i indtjeningen først forventes realiseret fremadrettet,« skriver ledelsen i kvartalsrapporten.

Auktionskoncernen har desuden været negativt påvirket af en pludselig og markant afmatning på det svenske marked for »fine art« og af, at en ændring af vurderingsprincipperne for nye varer har fået sælgerne til at trække sig af frygt for lavere hammerslag.

Oveni kommer så, at virksomheden i år har lidt et urealiseret valutakurstab på sine erhvervsobligationer, så resultatet før skat kommer til at lyde på et underskud på 14,4 mio. kr. mod et overskud på 5,6 mio. kr. sidste år.

Ved udgangen af september 2015 ejer Lauritz.com selv 9 auktionshuse, og dertil kommer 15 filialer, som drives på partnerbasis i henholdsvis Danmark, Sverige, Tyskland og Belgien.

På de forskellige auktioner er der i år omsat varer for i alt 772 mio. kr., hvilket er 16 pct. mere end i de første ni måneder af 2014.