Ungt talent bygger havvindmøllepark til ti milliarder kroner

Casper Frost Thorhauge er 35 år og ansvarlig for et projekt i DONG Energy til ti mia. kr. og 100 medarbejdere. I det nye afsnit af Talentjagten kan du høre ham fortælle, hvad det kræver at være et lysende talent og leder i en ung alder.

Casper Thorhauge er udvalgt til Talent100 for sin dedikation til havvindenergi. Her sammen med podcast-vært Ane Cortzen. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Casper Frost Thorhauge uddannede sig som civilingeniør, var det egentlig ikke planen, at han skulle arbejde med vind. I gamle dage var det nemlig kraftværkerne, der stod for størstedelen af vores strøm, og han havde slet ikke forudset, at vind på kort tid ville blive elforbrugets populære dreng i klassen. Det fortæller han om i det nyeste afsnit af Talentjagten, som handler om relationer på jobbet.

På trods af en specialisering i kraftværker er han i år udnævnt som et af talenterne i Berlingskes Talent100-magasin og har gjort sig bemærket for netop sin dedikation til havvindenergi. I 2015 blev Casper Thorhauge som den yngste nogensinde i DONG Energy udnævnt til at være ansvarlig for et havvindmølleprojekt i den tyske del af Nordsøen. Og det er ikke småpenge, det drejer sig om.

»Det er et ret stort projekt. Det koster rundt regnet ti milliarder kroner at bygge sådan et op hen over tre år. Og det er mit ansvar,« fortæller han til vært Ane Cortzen.

Som nyuddannet ingeniør i 2007 trådte Casper Thorhauge direkte fra studiet og ind i finanskrisen i DONG.

Find alle afsnit af »Talentjagten« på iTunes, på Spreaker.com eller i din podcast-app eller på Apple-TV. Hver fredag udkommer et nyt afsnit. Podcasts fra Berlingske Business sponsoreres af Nordea.

De danske virksomheders strømforbrug faldt kraftigt, og han indledte sin karriere med at lukke de kraftværker, han ellers havde specialiseret sig i. Men et spirende og innovativt forretningsområde, DONG Energy Wind Power, blev stablet på benene, og her fandt Casper Thorhauge hurtigt sin plads.

»Da jeg skifter til DONG Energy Wind Power, er de i en kraftig udvikling. Chefen skriver ud til os, at vi fra jul til sommer er vokset 25 procent,« fortæller han.

Fordi Casper Thorhauge begyndte tidligt i afdelingen, var han efter bare et år en af de erfarne.

»Det krævede ikke særligt meget at blive senior, for der var ikke særligt mange på det tidspunkt. Jeg begynder som projektleder på et udviklingsprojekt for havvind, og i løbet af det første år jeg er der, gennemfører vi en handel til en mia. kroner, hvor vi opkøber et havvindmølleprojekt,« lyder det fra Casper Thorhauge.

Havvindmølleprojektet ender med dengang at blive den største investeringsbeslutning for DONG Energy nogensinde. I dag har de 2.200 ansatte.

Lederrollen lå ikke i kortene

Det var ikke Casper Thorhauges plan at være leder. Under studiet valgte han bevidst at gå uden om lederfagene og i stedet fokusere på ingeniørfagene. Men det betyder ikke, at han nu er usikker, når det kommer til rollen som leder og ansvaret for store projekter, hvor han har 100 medarbejdere under sig. Heller ikke selv om mange af de medarbejdere er både ældre og mere erfarne.

»Når du har fået opbygget en tillid, så er min erfaring, at alder og titler forsvinder, fordi man ser mennesket i stedet for. Når man leder så stor en organisation, så handler det om, at de folk, du har under dig, er gode til deres arbejde,« forklarer Casper Thorhauge.

På de store projekter ligger udfordringerne i at få folk til at samarbejde og få sammensat det stærkeste team. Der er stor forskel på måden at lede på, alt efter hvor mange medarbejdere du har. Under 100 kan du være en central figur, der sætter kulturen, men når du har ansvaret for 100 mennesker og derover, så er det lederne under dig, som skal være ambassa­dører for din ledelsesstil, lyder det fra talentet i DONG.

Til slut i podcasten inviteres du inden for hos Nordea, hvor deres eksperter og egne talenter giver gode råd til talentudvikling. I dette afsnit fortæller Kirstine Larsen, som arbejder med management support i Nordea, hvordan man skaber gode relationer på arbejdspladsen og hvad man som talent kan bruge sit arbejdsnetværk til.

Find alle afsnit af »Talentjagten« på iTunes, på Spreaker.com eller i din podcast-app eller på Apple-TV. Hver fredag udkommer et nyt afsnit. Podcasts fra Berlingske Business sponsoreres af Nordea.