Tyske politikere advarer: »Alle rejsende til Kina skal være på vagt over for spionage«

Den digitale sikkerhedstrussel i Kina er nu så stor, at tyske politikere fra begge fløje mener, at man ikke kan være for forsigtig, når man som turist eller forretningsrejsende er i Kina. Man skal lade sin mobiltelefonen blive hjemme, lyder det.

Den tyske politiker Patrick Sensburg (CDU) opfordrer sammen med en lang række andre tyske politikere alle rejsende til at lade smartphonen blive hjemme, når rejsen går til Kina. Tidligere er tyske ministre blevet sendt til Kina uden egen telefon i bagagen af frygt for, at de skulle blive overvåget af det kinesiske statsapparat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bernd Von Jutrczenka/DPA/AFP/Ritzau Scanpix

Risikoen for at den kinesiske stat holder øje med alt, hvad man foretager sig digitalt, mens man befinder sig i Kina, er nu så stor, at tyske politikere og datasikkerhedseksperter advarer borgerne.

»Rejsende til Kina skal være bevidste om, at de kan blive udspioneret af det kinesiske statsapparat,« siger Patrick Sensburg, der er sikkerhedspolitiker ved de tyske kristendemokrater CDU, til det tyske erhvervsmedie Handelsblatt.

Samme melding lyder fra den tyske efterretningstjeneste, som flere gange har advaret om truslen for spionage i forbindelse med rejser til Kina – senest i december.

Patrick Sensburg understreger, at alle rejsende bør tage deres forholdsregler, men at især forretningsrejsende må være på vagt.

»Enhver rejsende bør tænke over, hvilke data de opbevarer på deres mobile enheder. Kan disse data gøre skade i hænderne på en tredjepart, så gælder det for alle, at de i Kina bør benytte en telefon, de efterfølgende kan kassere – en telefon med et taletidskort,« forklarer Patrick Sensburg, der anbefaler, at forretningsrejsende aldrig medbringer en telefon til møder.

SPD-politikeren Jens Zimmermann, der i Forbundsdagen er partiets digitaliseringsordfører, stemmer i og forklarer, at selv om det kan virke drastisk at kassere en telefon, så »er det den eneste måde, hvorpå man kan være på den sikre side«.

Jens Zimmermann udvider desuden advarslen til også at gælde bærbare computere, hvilket Tysklands føderale kontor for beskyttelse af forfatningen tidligere har advaret om.

»Det gælder ikke kun for Kina, men for alle lande, hvori efterretningstjenester har ubegrænset adgang til netværksinfrastrukturen,« siger Jens Zimmermann til Handelsblatt.

Minister uden smartphone i Kina

De digitale råd er tilsyneladende noget, landets politikere efterlever. I hvert fald måtte delstaten Niedersachens landbrugsminister, Barbara Otte-Kinast fra CDU, og hendes fire ledsagere lade deres smartphones blive hjemme i Hannover, da de i oktober 2019 besøgte Kina. Det skriver den tyske avis Weser Kurier.

I stedet blev de sendt af sted med en telefon med taletidskort – som de udtrykkeligt blev bedt om at kassere, idet de var tilbage til Tyskland.

Rejsens mål var en såkaldt venskabskonference mellem Niedersachsen og den kinesiske provins Shandong.