Huawei: 5G-forbud vil koste tusindvis af job

1.500 ansatte hos mobilgiganten Huawei i Australien og hos en række leverandører vil stå uden arbejde, såfremt Huawei forbydes at levere 5G-teleudstyr. Samtidig flytter Huawei sit udviklingscenter i USA til Canada.

Det australske forbud mod, at Huawei må levere udstyr til landets nye 5G-mobilnet, vil koste arbejdspladser, advarer mobilgiganten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jason Lee/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den pressede, kinesiske mobilgigant Huawei advarer nu om, at 1.500 står til at miste jobbet, såfremt den australske regering fastholder sit forbud mod, at Huawei må levere teleudstyr til 5G-opgraderingen af mobilnettene i landet. Samtidig planlægger Huawei at flytte et forsknings- og udviklingscenter fra USA til Canada.

Huawei har allerede nedlagt 100 af selskabets egne 800 stillinger i landet og advarer nu ifølge den britiske finansavis Financial Times om, at op mod 1.500 job blandt kontraktansatte og leverandører risikerer at gå tabt som følge af forbuddet.

Advokatfirma klar til modangreb

»Vores leverandører er frem for alt små og mellemstore virksomheder, der beskæftiger i omegnen af 30 ansatte, og i mange tilfælde står Huawei for cirka 80 procent af deres årlige omsætning – så uden os er de i store problemer,« siger Jeremy Mitchell, der er Huaweis direktør for samfundsanliggender i Australien.

Samtidig skruer Huawei bissen på over for Australien, idet Huawei har hyret et advokatfirma til at gribe fat i alle, der foretager »falske og ondsindede angreb« på Huaweis ry og rygte i landet.

Huawei er verdens største leverandør af mobiludstyr og verdens næststørste smartphoneproducent efter Samsung.

Huawei har aktuelt en markedsandel på 55 procent på 4G-udstyr i Australien, men myndighederne er – ligesom de amerikanske – bange for, at den kinesiske efterretningstjeneste kan misbruge Huawei-udstyr til fjernaflytning og spionage. Disse beskyldninger har Huawei konsekvent afvist.

Australien var det første land, som forbød de to kinesiske mobilgiganter Huawei og ZTE at levere 5G-udstyr med henvisning til den nationale sikkerhed, et udsagn, som den australske premierminister, Scott Morrison, mandag i denne uge forsvarede.

Efterfølgende har USA i maj indført forbud mod, at amerikanske virksomheder må handle med Huawei. Dette har ramt Huawei hårdt, fordi Googles mobilsoftware, Android, med tilhørende adgang til alle Googles apps og tjenester ikke må installeres på nyproducerede Huawei-telefoner.

Der er dog ikke enighed i efterretningssamarbejdet blandt de såkaldte »Fem øjne« – de engelsktalende lande USA, Canada, Storbritannien, Australien og New Zealand – om, hvordan Huawei og andre kinesiske leverandører skal håndteres. USA har således truet med at indstille sin deling af efterretninger med lande, der anvender Huawei-udstyr.

Udviklingscenter flyttes fra USA til Canada

Huaweis stifter og grå eminence, Ren Zhengfei, forklarer i et interview til den canadiske avis Globe and Mail, at Huawei planlægger at flytte sit forsknings- og udviklingscenter fra USA til Canada. Det sker, efter at USA har luftet overvejelser om at stoppe leverancerne af flere udenlandske produkter med amerikansk teknologi i til Huawei.

Ren Zhengfei ønsker samtidig at opføre en ny europæisk fabrik, som skal producere netværksudstyr til den nye 5G-mobilteknologi, som alle teleselskaber verden over forbereder sig på at indføre oven på dagens 4G-net.

Huaweis markedsandel i USA har hele tiden været ubetydelig, men en flytning vil koste de 600 ansatte på det amerikanske center jobbet.

Årsdagen for anholdelsen i Canada af Huaweis koncernfinansdirektør er netop passeret. Meng Wanzhou blev 1. december 2018 anholdt under en mellemlanding i Canada, efterfølgende sigtet for at have været en del af ulovlig handel med Iran. Meng Wanzhou, der er datter af Ren Zhengfei, sidder fortsat i husarrest, mens USA kræver hende udleveret til retsforfølgelse.