USA på jagt efter virksomheder med bånd til Kina

Det amerikanske forsvarsministerium er ved at indsamle en liste over virksomheder, som har forbindelser til det kinesiske militær, for at beskytte følsomme teknologier.

Det amerikanske forsvarsministerium i Pentagon gransker i øjeblikket, hvilke virksomheder og organisationer der har bånd til det kinesiske militær. Arkivfoto: Saul Loeb, AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB

Amerikanske virksomheder og organisationer, som har bånd til det kinesiske militær, kommer nu på den sorte liste.

Det amerikanske forsvarsministerium, populært kaldet Pentagon efter det femkantede hovedkontor, er ifølge den britiske finansavis Financial Times i færd med at sammenstille en liste over virksomhederne og organisationerne for at sætte en stopper for, at kineserne får adgang til følsomme teknologier og dermed kan bringe amerikanske våbenforsyninger i fare.

USA slog i maj ned på den kinesiske mobilgigant Huawei, som amerikanerne anser for en mulig fare, fordi den kinesiske efterretningstjeneste kan misbruge Huaweis teleudstyr til fjernspionage. Derfor indførte præsident Donald Trump i maj et forbud mod, at amerikanske virksomheder handler med Huawei og en lang række af Huaweis datterselskaber. Forbuddet er blevet udskudt i tre måneder til nu 19. november men har allerede betydet, at Huaweis lancering i næste uge af sin nye toptelefon, Mate 30, vil blive den første uden Googles mobilsoftware Android. Android, som ligger på alle Huaweis øvrige smartphones, bruges på næsten 90 procent af alle nyproducerede smartphones i verden og vil derfor ramme Huawei hårdt, fordi brugerne ikke længere får adgang til Googles mange tjenester.

Bange for skjulte indgreb undervejs

Pentagons liste skal ifølge avisen kortlægge sårbarheder i forsyningskæden for dermed at sikre, at amerikanske virksomheder ikke hjælper det kinesiske militær med varer og indkøb. Ministeriet vil ikke kommentere oplysningerne, fordi de er klassificerede som hemmelige.

Eksperter siger til avisen, at amerikanerne frygter, at kineserne undervejs i forsyningskæden vil kunne skaffe sig adgang til at installerede avancerede komponenter, som kan bruges til at kompromittere våbnene i tilfælde af en konflikt mellem USA og Kina.

»Disse fremgangsmåder i forsyningskæden er ekstremt vanskelige at opdage, og Pentagons foretrukne tilgang synes at gå på at forsøge at identificere leverandører, som man har tillid til, lige som i tilfældet med 5G-mobilsystemerne, og sortliste de leverandører, som vurderes til at være potentielle emner for de kinesiske efterretningstjenesters indflydelse,« siger Paul Triolo fra konsulentfirmaet Eurasia Group, som vurderer politiske risici, til Financial Times.

Den kinesiske regering har en arbejdsplan, »Made in China 2025«, hvorefter Kina skal være selvforsynende på kritiske teknologiske områder som robotindustrien, 5G-mobilteknologi, kunstig intelligens og kvantecomputere. Den har længe bekymret amerikanerne, som også har fokus på, hvordan Kina bruger teknologien til at undertrykke menneskerettighederne i landet.