Huawei-direktør om krise:»Det gælder liv eller død«

Ren Zhengfei, direktør for Huawei, har lagt en »kampstrategi«, som skal få Huawei gennem den krise, som mobilproducenten befinder sig i på grund af pres fra USA. Huawei-direktøren har ladet sine ansatte vide, at situationen er så voldsom, at »det gælder liv eller død«

Huawei-direktør Ren Zhengfei kalder mobilproducentens nuværende situation for en »kamp«, hvor det gælder »liv eller død«. Direktøren er kendt for at bruge militærudtryk, når han kommunikerer med sine ansatte. Foto: REUTERS/Aly Song Fold sammen
Læs mere
Foto: ALY SONG

Ren Zhengfei, direktør i Huawei, er kendt for at tale med store armbevægelser, og han er heller ikke bleg for at flette krigsretorik ind i sit sprog, hvis situationen kræver det.

Og det gør den nu, må man forstå.

Huaweis ansatte har i hvert fald fået beskeden om, at den nuværende situation er så kritisk, at der er tale om en regulær »kamp«, hvor det »gælder liv eller død«.

Derfor har Ren Zhengfei, som har en baggrund fra det kinesiske militær, lagt en ny strategi. Den skal sikre, at Huawei kommer sikkert gennem den kommende tid, hvor den succesfulde mobilproducent ligger under for et stort pres fra USA.

Det skriver CNBC.

Den amerikanske regering har tidligere sortlistet den kinesiske virksomhed, og mandag i denne uge valgte man så også at forlænge et forbud, der indtil nu har forhindret amerikanske virksomheder i at sælge til Huawei. Dog er der enkelte virksomheder, der er undtaget, og som altså gerne må indgå i et samarbejde med den kinesiske mobilproducent.

»Virksomheden befinder sig i en krise, hvor det gælder liv eller død, så derfor er det vores første prioritet at tilskynde alle medarbejdere til at bidrage. Dernæst at udvælge og fremme talenter, så der kan tilføres »nyt blod« til virksomheden,« siger Ren Zhengfei ifølge CNBC.

Ny strategi skal sikre effektivitet

Ren Zhengfei taler ikke bare i floskler, men har lagt en klar plan for, hvordan han - sammen med medarbejderne - vil få Huawei helskindet gennem krisen. Sammen. Som en militær enhed.

Den nye strategi skal sikre, at Huawei bliver mere strømlinet og effektiv, og den transformation skal blandt andet sikres ved at gøre rapporteringsstrukturen simplere og tidsbesparende.

Derudover skal der skæres ned og rokeres rundt blandt de mange tusind ansatte.

Mike Pompeo, USA's udenrigsminister, om risikoen ved Huawei produkter

»Faren ved at have kinesisk telesystemer indeni amerikanske netværk eller i netværk rundt omkring i verden er lig med at løbe en enorm risiko - en national sikkerhedsmæssig risiko.«


Huawei-direktøren har også indskærpet overfor sine medarbejdere, at de skal være ekstra opmærksomme på de kontrakter, som de skriver med kunder. Det skal sikre, at Huawei altid er sikret betaling til tiden, så mobilproducenten ikke lider under manglende likvider, mens krisen står på.

Fanget midt i handelskrig

Den igangværende handelskrig mellem Kina og USA har heller ikke ligefrem bidraget til at forbedre Huaweis situation. Tværtimod.

For at komme ud af krisen forsøger man derfor samtidig at gøre sig uafhængig af amerikansk teknologi. Huawei har blandt andet udviklet et alternativ til Googles Android-system. Producentens eget system hedder Harmony OS.

Handelskrigen er dog ikke den eneste årsag til den nuværende krise, der ifølge direktøren hænger tungt over virksomheden. Huawei selv er nemlig også blandet ind i det.

Donald Trump har sagt, at han ikke ønsker at samarbejde med Huawei, fordi mobilproducenten er »en trussel mod den nationale sikkerhed«. Tilbage i maj lod USA’s præsident ellers forstå, at Huawei »måske kunne blive inkluderet i en handelsaftale«.

På trods af uoverensstemmelserne i de to udtalelser afviser den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, at præsidenten har været andet end entydig, og han finder bestemt ikke, at der har været forskellige signaler.

»Faren ved at have kinesisk telesystemer indeni amerikanske netværk eller i netværk rundt omkring i verden er lig med at løbe en enorm risiko - en national sikkerhedsmæssig risiko. Det er vores mission at reducere den risiko så meget, som det overhovedet er muligt,« siger Mike Pompeo til CNBC.

Helt konkret ligger faren i, at man fra amerikansk side af frygter, at Huawei produkter gør det muligt for kineserne at overvåge amerikanere. Den påstand har Huawei gentagne gange benægtet.