Trump sætter Huawei på den sorte liste

Forbud mod, at amerikanske virksomheder må sælge teknologi til den kinesiske telegigant, kan ramme hårdt. Huawei kalder indgrebet »urimeligt«.

Huawei vil få problemer, nu hvor amerikanske virksomheder skal søge særlig tilladelse for at sælge teknologi til selskabet. Arkivfoto: Aleksandar Plavevski, EPA/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Aleksandar Plavevski

Donald Trump satte ind med dobbeltstød, da den amerikanske præsident onsdag aften dansk tid både forbød Huawei at sælge udstyr i USA af hensyn til den nationale sikkerhed og indførte krav om, at amerikanske virksomheder skal have særlig tilladelse, før de kan sælge kritisk teknologi til den kinesiske telegigant.

Den præsidentielle særordre vil gøre det vanskeligt for Huawei at sælge en lang række produkter, fordi selskabet er afhængigt af amerikanske leverandører. Huawei er verdens største leverandør af teleudstyr og desuden verdens næststørste mobilproducent.

70 Huawei-selskaber på den sorte liste

Huawei kalder i en kommentar indgrebet »urimeligt« og siger, at det ikke vil gøre USA sikrere eller stærkere«.

»I stedet tjener dette kun til at begrænse USA til mindre gode og men dyrere alternativer, så USA halter bagefter med 5G-udrulningen« af den nye mobilteknologi. Desuden »skader det i sidste ende amerikanske virksomheder og forbrugere,« siger Huawei, som erklærer sig parat til at samarbejde med USA om at få løst de sikkerhedsspørgsmål, som bekymrer amerikanerne.

Flere uafhængige eksperter giver Huawei ret i, at et forbud vil betyde, at 5G-mobilteknologien opnår en langsommere udbredelse verden over.

Trumps indgreb erklærer »national nødretstilstand« i forhold til trusler mod telekommunikationen i USA. Det amerikanske handelsministerium får dermed magt til at »forbyde transaktioner, der udgør en uacceptabel risiko« mod den nationale sikkerhed.

Ministeriet satte Huawei og 70 datterselskaber på den særlige liste, som betyder, at amerikanske virksomheder skal søge om tilladelse, før de kan sælge teknologi til det kinesiske selskab. Det er en besværlig proces, fordi virksomhederne skal bevise, at salget ikke skader den nationale sikkerhed.

Forbud kan slå meget hårdt

Forbuddet træder, ifølge nyhedsbureauet Reuters, i kraft inden for få dage. Det kan slå lige så hårdt, som da USA sidste år gav Huaweis kinesiske konkurrent, ZTE, syv års karantæne som straf for at have solgt udstyr, der var omfattet af USAs sanktioner mod Iran. ZTE lukkede efterfølgende sin mobilproduktion, fordi omkring en tredjedel af alle komponenter i telefonerne og andet indstyr var indkøbt hos amerikanske virksomheder som chipproducenterne Qualcomm og Intel.

Af de 70 milliarder dollar, som Huawei købte komponenter ind for i 2018, gik de omkring 11 milliarder dollar til køb fra netop Qualcomm, Intel og f.eks. også Micron Technology i USA. Det salg vil forsvinde ved forbuddet.

Dertil kommer spørgsmålet om brugen af Googles mobilsoftware Android, som Huawei bruger i alle sine telefoner, og som 85 procent af alle smartphones i verden leveres med. Det er endnu uafklaret.

Trumps beslutning mod Huawei påvirkede da også straks de asiatiske børser negativt.

Spionagefrygt er årsagen

En tidligere national sikkerhedsrådgiver for det amerikanske justitsministerium, Don Vieira, siger til den britiske finansavis Financial Times, at Donald Trump med sin ordre synes at have givet efterretningstjenesterne og handelsministeriet grønt lys til »at gå efter« Huawei.

USA mener, at Huaweis udstyr kan blive brugt af den kinesiske stat til spionage mod bl.a. amerikanere – en påstand, som Huawei pure har afvist, og som amerikanerne trods flere års intens granskning ikke har fremlagt beviser for.

Huawei har som følge af den årelange ballade ikke noget stort salg i USA.

Det kinesiske udenrigsministeriums talsmand, Geng Shuang, beskrev de amerikanske aktioner mod »bestemte kinesiske virksomheder« som »skammelige og urimelige«.