Maskinerne bliver klogere og klogere hver dag

Det er smart, det er imponerende, det går lynende hurtigt, og det løser opgaver, som ellers aldrig ville være blevet klaret. Kunstig intelligens er allerede langt mere udbredt, end de fleste tror, men der er også en skyggeside, når maskinerne bliver klogere. De etiske dilemmaer står i kø, og her vil Danmark forsøge at udmærke sig i kapløbet.

Metroen i København kører uden fører, og Huaweis toptelefon Mate 20 Pro bruger sin kunstige intelligens til at styre de tre kameraer og blitzen på bagsiden. Teknologien bliver klogere og klogere – og det gør nogle bange. Fotos: Michael Bothager, Scanpix; Iris/Scanpix; Huawei Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der sidder tre kameraer og en blitz i et kvadrat på bagsiden af den nye toptelefon fra verdens næststørste mobilproducent, Huawei, Mate 20 Pro, som kom i handelen en måneds tid før jul.

Det ene kamera »skyder« supervidvinkelbilleder i en opløsning på 20 megapixler, det andet på 40 megapixler er et almindeligt vidvinkelkamera, det tredje tager nærbilleder på otte megapixler. Ved et tryk på optageknappen begynder den indbyggede hjerne, en særligt kraftig computerchip, at splitte billedet op i dele og genkende de enkelte dele af motivet. Den blå himmel, bygninger, mennesker og ting bliver behandlet og farvestyret hver for sig, inden det færdige billede vises på skærmen brøkdele af et sekund senere. Filmer man, genkender kameraet undervejs de enkelte dele og kan justere farver og detaljegrad, så f.eks. kun personen i forgrunden optages i farver, mens resten af billedet er i sort/hvid.

Den kunstige intelligens arbejder for fuld damp

Kunstig intelligens hedder trylleformularen – på dansk også omtalt som maskinlæring, på engelsk kaldet »artificial intelligence« og i fagjargon blot omtalt som »AI«. Opskriften er store (gerne enorme) datamængder, masser af computerkræfter, brug af masser af modeller og matematiske færdigheder, som kan håndtere, sortere og forstå det hele på en brugbar måde ved at genkende og genfinde mønstre og derefter præsentere afgørelser, forslag eller løsninger – eller f.eks. identificere personer ud fra billeder. Samtidig lærer softwaren selv undervejs og bliver dermed hele tiden klogere.

Kunstig intelligens er allerede bredt udbredt. Metroen under København kører uden fører, køreplaner laves af computere, avancerede cyberangreb søges bekæmpet med »selvtænkende« computere, der regner ud, hvor og hvordan nogen vil slå til, droner fodret med billeder og viden udpeger mulige reparationspunkter på Storebæltsbroen, og digitale assistenter med talegenkendelsessoftware fra Google, Microsoft, Amazon og andre gør (næsten), hvad vi beder om, fordi de er oplært i at forstå hensigten og sammenhængen i, hvad vi siger, og ikke blot de enkelte ord.

I sundhedsverdenen afslører computerkræfter tidligt tegn på f.eks. modermærkekræft, genkender smertemønstre og kan med ansigtsgenkendelse afsløre sjældne genetiske sygdomme hos børn.

Smartphones er med i frontlinjen, når det gælder udbredelsen af kunstig intelligens. De rummer i dag kræfter, der udmanøvrerer mange PCer. Stadig kraftigere og mindre computerchips er blevet solide arbejdsbomber med kolossal regnekraft. Apples nyere iPhone-telefoner »knuser« ansigtsgenkendelsen direkte på telefonen uden forbindelse til Apples servere, og på Huaweis Mate 20 Pro-telefon måler 3D-ansigtsgenkendelsen, der også sker på telefonen, op til 30.000 unikke punkter i ansigtet og virker takket være to infrarøde sensorer også i totalt mørke.

Softwaregiganten Microsoft bygger kunstig intelligens ind i Office-pakken med Word og Excel, så programmerne kan »forudse«, hvilke funktioner og skabeloner man lige straks får brug for. Når vi køber ting på nettet, får vi automatisk vist, hvad vi også kunne have interesse i ud fra tidligere indkøb og sidekiggeri. Og såkaldt »intelligente« løsninger kan på et splitsekund tage velbegrundede, rationelle beslutninger og dermed foretage sagsbehandling, fordi de er fodret med tidligere afgørelser.

Digitale assistenter indbygget i højttalere som Google Home (grå) og Amazon Echo Dot (sort) vinder indpas overalt. Man indtaler sit spørgsmål enten gennem højttaleren eller sin smartphone (til højre), og talegenkendelsen på Googles servere vender så tilbage med (forhåbentlig) svarene, som det ses i midten. Fold sammen
Læs mere

Google-computer slog kinesisk mester – Kina slår tilbage

Frem for alt forventer forbrugerne at spare tid og dernæst penge gennem brug af kunstig intelligens, viste en undersøgelse i september fra analysefirmaet Gartner, der følger teknologimarkederne tæt. Først på tredjepladsen kommer en lettere adgang til oplysninger. I 2022 vil værdien af forretninger, der bygger på kunstig intelligens, nærme sig 3.900 mia. dollar.

Den tyske arbejdsminister, Hubertus Heil, sagde i november, at omkring 1,3 mio. tyske job i 2025 vil være erstattet med kunstig intelligens. Men samtidig bliver andre 2,1 mio. job skabt på grund af teknologien. Den tyske regering investerer frem til 2025 3 mia. euro i at stå stærkere på kunstig intelligens og skabe 100 nye professorstillinger.

»Tyskland kan ikke sige, at vi er verdensledende på kunstig intelligens. Vores mål er, at »Made in Germany« også skal være et varemærke inden for kunstig intelligens,« sagde kansler Angela Merkel.

EU-Kommissionen vil inden udgangen af 2020 samle private og offentlige investeringer »for mindst 20 mia. euro« for at blive verdens ledende region til at udvikle og indføre etisk og sikker kunstig intelligens.

Ud over de amerikanske IT-giganter er Kina på rekordtid rykket frem i front. Verdens bedste til det avancerede kinesiske brætspil Go, sydkoreaneren Lee Sedol, blev i marts 2016 slået af Google DeepMinds spillerobot AlphaGo. Mindre end et år senere opdaterede den kinesiske regering sin strategiske satsningsliste »Videnskabs- og teknologiinnovation 2030-megaprojekter« med planen »Kunstig intelligens 2.0« med ambitionen om, at Kina bliver »verdens førende innovationscenter for kunstig intelligens« i 2030. Kina bruger allerede ansigtsgenkendelse gennem overvågningskameraer på veje, stationer, i lufthavne og gadekryds. På skærme ved fodgængerovergangene udpeges de, der flere gange er gået over for rødt, og oplysningerne køres sammen med andre systemer i et socialsystem, som også omfatter opførsel på arbejdspladsen og f.eks. kan få betydning, når man vil låne penge i banken.

Verdens bedste til det avancerede kinesiske brætspil Go, sydkoreaneren Lee Sedol, spillede i marts 2016 mod Googles AlphaGo-program med kunstig intelligens udviklet af Google DeepMind. Spilkampen fandt sted i Seoul i Sydkorea, og Lee Sedol tabte. Det ændrede helt på Kinas satsning på kunstig intelligens. Arkivfoto: Google/Yonhap/Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Danmark vil være førende, også på etik

I oktober fremlagde den danske regering handlingsplanen »Digital service i verdensklasse«. Bl.a. oprettes en ny investeringsfond, som frem til 2022 med 410 mio. kr. skal sætte skub i afprøvning og brug af bl.a. kunstig intelligens, som der skal udarbejdes en national strategi for. Den »skal gøre Danmark til et af de førende lande og samtidig opstille klare etiske principper for brugen af kunstig intelligens i Danmark«. 14. marts 2019 holdes det første årlige Digitalt Topmøde i København mellem erhvervslivet, undervisnings- og forskningsverdenen og arbejdsmarkedets parter.

Kunstig intelligens skal give hurtigere og bedre diagnosticering af kræft, give mere præcise forudsigelser af risiko for indlæggelse, oversvømmelser ved skybrud og styring af vandafledning, hurtigere identifikation af borgere med hjertestop gennem avanceret stemmegenkendelse på akutopkald og bedre kontrol for snyd med selskabsskat. Derudover skal der opbygges effektiv talegenkendelse og sprogforståelse på dansk, som er et lille sprog og derfor dyrt at udvikle teknologi til. Teknologien skal efterfølgende stilles til fri afbenyttelse.

I de berømte omgivelser fra den årlige nytårskoncert i Musikverein i Wien blev et særligt symfonisk værk, »Sound of Light«, 28. november uropført. Optagelser af nordlyset var blevet analyseret af kunstig intelligens i Huaweis toptelefon, Mate 20 Pro, og komponist Mark Sayfritz satte derefter musik til de enkelte dele af nordlysets bølgen, form, fart, kontrast og farver, som den kunstige intelligens derefter kombinerede til musikstykket. Foto fra opførelsen: Huawei  Fold sammen
Læs mere

Men kunstig intelligens har en skyggeside: de etiske overvejelser om ansvarlig brug, hvem der har adgang til data, og om dataene er troværdige. Eksperter opfordrer derfor til ikke at tænke på det bedst mulige, men snarere det værst tænkelige tilfælde af, hvilken indflydelse teknologien kan få, mens den bliver designet. Frygten er, at magten koncentreres, at privatlivets fred mindskes, at den økonomiske ulighed vokser, og at vi mister vores frie vilje.

Andre etiske dilemmaer: Hvem har ansvaret, når en førerløs bil kører galt? Må politiet bruge algoritmer til at forudsige, hvem der begår kriminalitet? Må kommunen bruge sociale data til at overvåge særlige grupper? Over 100 eksperter opfordrer skriftligt FN til at forbyde produktion og brug af våben, der med kunstig intelligens kan handle uden menneskelig indgriben, »dræberrobotter«. Falske pornofilm, hvor ansigter umærkeligt skiftes ud, udnytter allerede kunstig intelligens.

Københavns Universitet åbner 1. februar 2019 et særligt center, Science AI Centre, hvor to forskere i to år skal afdække etiske faldgruber ved brugen af kunstig intelligens og udvikle et etisk kodeks for det.

Intern ballade hos IT-giganter

Google har efter ansattes offentlige protester indført regler om, at der ikke udvikles kunstig intelligens til brug i våben, ligesom en planlagt kontrakt med det amerikanske forsvarsministerium i Pentagon er bragt til afslutning. Også hos Microsoft er ansatte utilfredse med en forsvarskontrakt til 480 mio. dollar (3,1 mia. kr.) på at levere 100.000 HoloLens-briller, som kombinerer grafik og virkelige billeder. Brillerne skal ifølge den amerikanske regerings udbudsbeskrivelse »øge dødeligheden ved at øge evnen til at opdage, bestemme og handle i mødet med fjenden«.

»Vi forstår, at nogle af vores ansatte kan have andre synspunkter. Vi beder ikke om og forventer ikke, at alle, der arbejder hos Microsoft, støtter ethvert standpunkt, som Microsoft tager,« skriver Microsofts juridiske direktør, Brad Smith, i et offentligt blogindlæg.

Microsoft indfører senest i marts 2019 etiske principper for brugen af ansigtsgenkendelsesteknologi og vil dokumentere, hvad teknologien kan, for at forhindre misbrug. Microsoft opfordrer myndigheder til at regulere brugen og sikre nøjagtigheden samt forhindre overvågning af bestemte personer uden en dommerkendelse. Den tyske softwaregigant SAP var det første IT-selskab i Europa, som indførte etiske principper og nedsatte en ekstern rådgivningskomité til at holde øje med, at de overholdes.

Læs mere: