Trump-regeringen vil skrue op for olieboringer ved kysten

Donald Trump vil åbne for muligheden for at lede efter olie flere steder i USA. Torsdag blev en plan for at udvide offshoreboringer i Atlanterhavet, Stillehavet og Arktis lagt frem. Også ved den californiske kyst kan der bores, skriver nyhedsbureauet AP.

Donald Trump vil åbne for muligheden for at lede efter olie flere steder i USA. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alex Wong
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nye femårige plan åbner også for muligheden for at se på boringer efter gas og olie i nye områder på den amerikanske østkyst fra Florida til Maine, hvor der har været blokeret for boringer i årtier.

Planen fra Trump vil gøre det muligt, at 90 pct. af USA's offshorereserver kan udvikles af private olieselskaber, oplyser indenrigsminister Ryan Zinke, der præsenterede planen sent torsdag dansk tid.

Han sagde blandt andet, at en ansvarlig udvikling af energiressourcer i havet vil øge antallet arbejdspladser samt den økonomiske sikkerhed, samtidig med at der ydes milliarder dollar til bevarelse af de amerikanske kyster.

Som det ser ud lige nu, har regeringen 47 steder klar til boringer ud for landets kyster i årene fra 2019 til 2024. 19 af dem er ud for Alaska, 12 i Den Mexicanske Golf, ni i Atlanterhavet og syv i Stillehavet, herunder seks i havet ud fra Californien.

INTET ER ENDELIGT ENDNU

»Det her er et udkast til en endelig plan. Intet er endeligt endnu,« sagde Ryan Zinke i forbindelse med præsentationen ifølge AP.

Mens industrien roser Trump og hans regering for det mest ekspansive offshoreboringsforslag i årtier, så ser miljøorganisationerne helt anderledes på sagen.

»Havene er ikke Trumps personlige legeplads. De tilhører alle amerikanere, og offentligheden vil have dem bevaret og beskyttet - ikke solgt til multinationale olieselskaber,« lyder det i en fælles erklæring fra blandt andet Sierra Club, Natural Resources Defense Council, League of Conservation Voters og andre miljøorganisationer.

Planen er en opfølgning på, at Trump allerede i april sidste år lovede flere borerettigheder i farvandene, hvilket skal ses som et led i planen om, at USA får en dominerende rolle på energimarkedet globalt.