Tilsyn strammer grebet om bankerne

Finanstilsynet strammer grebet om bankerne yderligere gennem et nyt lovforslag, der gør det nemmere for tilsynet at afsætte genstridige bankchefer og bestyrelsesmedlemmer. Det vækker bekymring blandt borgelige politikere.

Foto: Carl Redhead. Det vækker bekymring i Venstre, der mener, at Finanstilsynet med det nye forslag vil få alt for stor indflydelse på den daglige bankdrift.
Læs mere
Fold sammen
Det skriver Dagbladet Børsen.

»Man går nu meget tættere på bankledelserne og nærmest prikker dem på skuldrene i forbindelse med den daglige drift, hvorved grænsen mellem bankledelse og banktilsyn bliver mere flydende, udtaler Michael Camphausen,« advokat i Lett og Ph.d. i bankret ved Københavns Universitet, til Dagbladet Børsen.

Finanstilsynet har det seneste år haft mulighed for i specielle tilfælde at afsætte bankledelser, hvis de vurderer at vedkommende var skadende for tilliden til finanssektoren. Men med et nyt lovforslag som erhvervs- og vækstminister Anette Vilhelmsen har sendt i høring i slutningen af juni, kan tilsynet få udvidet sine beføjelser til at bruge den argumentation i flere tilfælde.

Det vækker bekymring i Venstre, der mener, at Finanstilsynet med det nye forslag vil få alt for stor indflydelse på den daglige bankdrift.

»Der er i høj grad grund til at være bekymret. Ad bagvej kan man frygte, at tilsynet kommer til at blande sig i ledelsens dispositioner. Vi er imod, at man bare sådan giver Finanstilsynet flere og flere beføjelser,« siger Kim Andersen (V), erhvervspolitisk ordfører for Venstre, til Dagbladet Børsen.

/ritzau/FINANS