Vilhelmsen: Kritik fra V og K er fantasifuld

Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen går nu til modangreb på V og K efter de borgerlige partiers hårde angreb på nationalbankdirektør Lars Rohde og Finanstilsynet. Den højspændte debat handler om kapitalkravene til bankerne.

Erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) undrer sig over Venstres og de Konservatives kritik af Finanstilsynet og understreger, at de to partier selv har været med til at give tilsynet de beføjelser, det har i dag. Arkivfoto: Torkild Adsersen
Læs mere
Fold sammen

De Konservatives og Venstres skarpe kritik af nationalbankdirektør Lars Rohde og Finanstilsynet er ikke alene uberettiget og unfair. Den er også særdeles fantasifuld, for de to borgerlige partier har selv været med til at give det tilsyn, som de kritiserer, større beføjelser.

Det er meldingen fra erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF), der efter en uge med hård borgerlig kritik af det finansielle embedsmandsapparat nu slår igen på kritikerne.

»Det undrer mig virkelig, at de er så skarpe i deres kritik. Vi bliver nødt til at sikre, at vi får en mere stabil finansiel sektor. Finanstilsynet udfylder en vigtig opgave, og et bredt flertal i folketinget – inklusive V og K – har givet tilsynet de beføjelser, det har i dag. Det er en fantasifuld kritik fra Venstre og de Konservative,« siger Annette Vilhelmsen.

En vigtig indsats

Reaktionen kommer, efter at Venstre og de Konservative i mandagens Berlingske Business i skarpe vendinger kritiserede Finanstilsynet for en unødvendigt aggressiv kurs over for bankerne.

I forrige uge beskyldte de to partier desuden nationalbankdirektør Lars Rohde for utidig indblanding i den spændte debat om bankernes kapitalkrav. De Konservatives erhvervsordfører, Brian Mikkelsen, kaldte i går Finanstilsynet for »den største vækstdræber i det danske samfund«, mens Venstres erhvervsordfører, Kim Andersen, talte om et tilsyn, der med aggressive metoder får dele af banksektoren til at »føle sig som en flok skræmte hunde«.

Annette Vilhelmsen mener, at Finanstilsynet »har ydet en stor indsats«.

»Finanstilsynets indsats er meget vigtig. Vi har ikke glemt, hvad der skete i 2008 (hvor finanskrisen eskalerede, red.), og tilsynet skal som bekendt sikre, at vi får mere stabile finansielle virksomheder,« siger hun.

Men Finanstilsynet har også et råderum inden for de rammer, som I politikere opstiller. Hvad siger du til kritikken af, at tilsynet har strammet kravene mere end nødvendigt?

»Jeg ser sådan på det, at et bredt flertal i Folketinget – også V og K – har givet tilsynet de nuværende beføjelser. Det er vigtigt, at vi kan have tillid til de finansielle institutter, og Finanstilsynet gør det ganske udmærket.«

Det handler om sund vækst

Erhvervsministeren stiller sig ligeledes uforstående over for de borgerlige partiers kritik af Lars Rohde. Kritikken handler om, at han som formand for de finansielle overdommere i det såkaldte Systemiske Risikoråd for nylig kom med en henstilling til politikerne om at få styr på kapitalkravene til de større banker.

»Vi har etableret risikorådet for, at det blandt andet skal komme med anbefalinger til os vedrørende finansiel stabilitet. Rådet gør blot det, som vi har nedsat det til,« siger Annette Vilhelmsen.

Venstres og de Konservatives pointe er, at skrappe kapitalkrav og et restriktivt tilsyn mindsker bankernes udlån og dermed samfundets vækst. Er der ikke noget om snakken?

»Jeg er ikke enig. Det, der er med til at sikre samfundets vækst, er stabile finansielle virksomheder. Vi får ikke sund vækst, hvis Finanstilsynet bare skal se gennem fingre med uholdbare lånebøger og manglende polstring i bankerne.«

Men Finanstilsynets restriktive praksis med skrappe krav til bankerne om nedskrivninger m.m. går vel ud over bankernes udlån?

»Det styrker dansk vækst med sunde finansielle virksomheder, som vi kan have tillid til. Vi har også en stor opgave i at fastholde den lave rente herhjemme, og den har vi, fordi der er tillid til de finansielle virksomheder.«

V og K har talt med mange bankdirektører og bestyrelsesmedlemmer, der uden for citat fortæller om et ekstremt aggressivt tilsyn, som blandt andet kører en meget hård linje i forhold til bankernes nedskrivninger. Gør bankdirektørernes holdninger indtryk?

»Bankdirektørerne har ikke henvendt sig til mig. Det synes jeg, at de skulle gøre, hvis problemet er så stort. Min dør er altid åben.«