»Telianor« bliver nu pillet fra hinanden

Telia og Telenor vil i de næste måneder afvikle alt, hvad der var gjort for at være klar til premieren ved årsskiftet på det fælles selskab i Danmark. Samtidig ses der på de strategiske muligheder for at komme videre.

Det var i det berømte sorte tårn på Hotel Crowne Plaza på Amager, at Margrethe Vestager i 2011 var med til at danne regering med Helle Thorning-Schmidt. I samme tårn har Telia og Telenor haft deres fælles kontor på neutral grund i den nu kuldsejlede fusion, som samme Margrethe Vestager som EU-konkurrencekommissær spændte ben for. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Telia og Telenor var klar til at sætte deres nye, fælles danske selskab på arbejde fra begyndelsen af 2016. Nu er den udpegede ledelse i stedet i gang med at pille det kommende »Telianor« fra hinanden - med et særligt øje for, hvilke strategiske muligheder der nu byder sig i Danmark fremover.

Det siger Hilde Tonne, som i juli blev udpeget som administrerende direktør for den netop aflyste telefusion, til Berlingske.

»Vi var i al væsentligt så langt med forberedelserne, som vi havde planlagt. Vi forventede en operationel opstart i begyndelsen af 2016. Nu er planen ændret. Jeg har nu den lederopgave at fase projektet ud og sikre det, som man ønsker at sikre af strategiske muligheder, så nedskaleringen sker på en god måde. Der har været ganske mange involveret på deltid og nogle på heltid,« siger Hilde Tonne, som dog ikke vil sætte antal på de involverede.

Ikke ekstraordinært dyrt

Hele planlægningen må have kostet en pæn sum penge?

»Jeg ønsker ikke at kommentere nogen sum. Dette er en del af det almindelige virke i en stor koncern. Når man arbejder med forretningsudvikling, koster det penge. Det gælder også her. Det har ikke været ekstraordinært. Der vil altid være igangværende aktiviter om strukturændringer, opkøb og fusioner m.m. for at udvikle forretningen,« siger hun.

Hun er rigtigt ærgerlig over, at de to telegiganter, der begge hører til blandt verdens ti største mobilselskaber, fredag morgen måtte meddele, at de dropper fusionen, der ville have gjort dem lige så store på mobilområdet som TDC. Aflysningen kom dermed, inden EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, nedlagde det forbud, som hun var klar med, efter at de to parter havde forhandlet om en godkendelse af fusionen i et halvt års tid.

Skuffet over aflysning - stadig behov for konsolidering

»Det var ingen glædens dag fredag, og jeg er også selv skuffet. Jeg havde glædet mig til det. Det er vældigt synd, at det ikke var muligt at nå en god og bærekraftig løsning. Jeg er helt overbevist om, at det danske marked trænger til en konsolidering og en struktur, så investeringslysten vender tilbage, og så der i endnu større grad kan komme fokus på de danske kunder og deres behov. Det er relativt vanskeligt at tro, at der vil være en øget investeringslyst og øget innovation. Vi har en klar tro på, at der er behov for en konsolidering i Danmark, og jeg håber, at vi kan finde løsninger på det,« siger Hilde Tonne, som inden udpegningen til det danske job var koncerndirektør for Telenors industrielle udvikling på verdensplan.

Hun arbejder fortsat for Telia og Telenor i det berømte tårn på Crowne Plaza Hotel på Amager, hvor de to telegiganter har etableret sig på neutral grund, sådan som konkurrencemyndighederne kræver det, når man arbejder med endnu ikke godkendte fusioner.

»Det er vigtigt, at vi, der arbejder med afviklingen m.m., holder os her, hvor vi er. De to selskaber i Danmark, Telia og Telenor, skal nu fokusere på at konkurrere og læne sig frem i det danske marked. Jeg har ingen planer om at forlade Danmark foreløbig. Indtil videre er det her, jeg bor og arbejder,« siger Hilde Tonne.

Telia og Telenor etablerede for tre år siden et fælles selskab, TT-Netværket, som står for deres fælles mobilnet i Danmark. Det samarbejde berøres ikke af den aflyste fusion.