Telia vil lukke for alle TDC-kunder

Strid om minutpriser får Telia til at true med at lukke for al teletrafik til TDC.

De svenske telemyndigheder agter at gribe ind for at forhindre, at et slagsmål mellem TDC og Telia betyder, at tusindvis af kunder står uden teleforbindelse.

Hvis ikke TDC og Telia inden klokken 17 i eftermiddag, onsdag, er kommet til fornuft, skrider Post- och Telestyrelsen ind.

Telia har truet med at lukke for al teletrafik mellem Telias net og TDC-kunder fra 8. oktober, fordi de to selskaber ikke har kunnet enes om, hvad det skal koste, når det ene selskabs kunder ringer til det andet.

»TDC tager dobbelt så meget som alle andre på markedet,« siger Malin Frenning, administrerende direktør for Telia Soneras netselskab Skanova.

Telia betragter TDCs priser som urimeligt høje og henviser til, at de ikke følger Post- och Teletilsynets priser. TDC vil have ti øre pr. minut for samtalerne, mens den normale takst er omkring fem øre. Priserne er de interne afregningspriser, som teleselskaberne betaler, når kunderne ringer og får fat i en telefonabonnent hos konkurrenten.

Telia har derfor besluttet at lukke for forbindelsen til TDCs net.

TDC mener, at det vil medføre et sammenbrud i den svenske telekommunikation. TDC har flere hospitaler som kunder, og de vil ikke kunne ringe til kunder i Telias net. Telia er Nordens største teleselskab og har derfor langt flertallet af svenskerne som kunder på enten fastnet eller mobilnet.

»Det er chokerende og helt uacceptabelt, at Telia forsøger at fohandle gennem trusler,« siger direktøren for TDC i Sverige, Ulf Baggström.

Sagen minder imidlertid om en tilsvarende sag fra Danmark fra august sidste år. Her truede TDC direkte - og på skrift - sine konkurrenter med at klippe kablerne over, hvis ikke konkurrenterne indgik aftaler med TDC. Striden stod dengang om alt det udstyr, som sender bredbåndssignaler videre ud til kunderne. Det er af praktiske grunde samlet for alle selskaber i TDCs telefoncentraler, men TDC ville ikke finde sig i, at konkurrenterne handlede direkte med hinanden og altså uden om TDC. TDC fik imidlertid kolde fødder og hævdede, at det bestemt ikke var meningen at klippe kablerne over. Det ville have betydet, at mellem 500.000 og 600.000 abonnenter ville gå i sort.

IT- og Telestyrelsen greb ind, og videnskabsminister Helge Sander (V), som er øverste chef for telemarkedet i Danmark, fremlagde en lov, som tillader den såkaldte samhandel.