TDC bøjer sig og sænker priser

Truslen fra Telia om at lukke for al teletrafik til TDC ser ud til at have effekt.

Foto: Brian Bergmann
Under truslen om at blive afskåret fra omverdenen bøjer TDC sig nu og sænker priserne.

Nordens største teleselskab, svensk-finske Telia Sonera, truede med at afbryde enhver kontakt med TDC, fordi TDC agter at opkræve ti øre af de andre teleselskaber, hver gang en ikke-TDC-kunde ringer ind i TDCs svenske telenet. De øvrige teleselskaber kræver kun fem øre.

Det svenske Post- och Teletilsynet har truet med at gribe ind for at forhindre, at f.eks. de hospitaler, der bruger TDC, ikke vil kunne ringe til andre.

Til Computersweden siger TDCs svenske direktør, Ulf Baggström, at TDC nu vil følge Post- och Teletilsynets beslutning. Og tilsynet har slået fast, at TDCs priser ikke er rimelige.

Sagen minder imidlertid om en tilsvarende sag fra Danmark fra august sidste år. Her truede TDC direkte - og på skrift - sine konkurrenter med at klippe kablerne over, hvis ikke konkurrenterne indgik aftaler med TDC.

Striden stod dengang om alt det udstyr, som sender bredbåndssignaler videre ud til kunderne. Det er af praktiske grunde samlet for alle selskaber i TDCs telefoncentraler, men TDC ville ikke finde sig i, at konkurrenterne handlede direkte med hinanden og altså uden om TDC. TDC fik imidlertid kolde fødder og hævdede, at det bestemt ikke var meningen at klippe kablerne over. Det ville have betydet, at mellem 500.000 og 600.000 abonnenter ville gå i sort.

IT- og Telestyrelsen greb ind, og videnskabsminister Helge Sander (V), som er øverste chef for telemarkedet i Danmark, fremlagde en lov, som tillader den såkaldte samhandel.