Telia åbnede første supermobilnet

Verdens første fremtidsnet blev åbnet mandag - før tid. Teleselskaberne ventes at investere milliarder i den nye teknologi.

Godt nok er mobilnettene nu ved at være på plads, men det er yderst sparsomt med udstyret til fremtidens mobilnet. Kun Samsung har endnu et 4G-/LTE-modem på hylden, og der findes endnu slet ingen mobiltelefoner til den nye teknologi. Foto: Samsung Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Telia blev det første teleselskab i verden, som tog fremtidens mobilnet i brug, da Nordens største teleselskab mandag - og før beregnet - åbnede det nye net i Oslo og Stockholm.

Det ventes, at teleselskaberne vil investere store milliardbeløb i den nye teknologi, som hedder LTE (»Long Term Evolution«), og som især udmærker sig ved at kunne overføre data langt hurtigere - op til ti gange hurtigere - end i dag, hvor mobilnettene er ved at nå bristepunktet. LTE vil f.eks. gøre det muligt at se film eller deltage i netkonferencer via mobilnettet.

Ingen telefoner endnu


Premieren betyder dog langtfra, at det er nu, det sker. Der findes kun et enkelt datamodem, som kan håndtere de nye net, og der er slet ingen mobiltelefoner til rådighed. Så åbningen har mere signalværdi end egentlig brugernytte.

De fleste analytikere tror da heller ikke på, at LTE-nettene, som i forenklingens navn er blevet kaldt for 4G-net for nu at tælle videre fra dagens 3G-net, for alvor kommer i brug før i 2011.

I Danmark vil der i marts 2010 blive holdt auktion over fire licenser til LTE-nettene. De fire store spillere - TDC, Telia, Telenor og »3« - har alle meldt sig som interesserede, men først skal det afklares, hvordan de gamle mobilnetfrekvenser kan genbruges til den nye teknologi. Derfor vil man tidligst kunne gå i gang i Danmark i 2011.

Telia oplyser selv, at 4G-nettene i Sverige og Norge vil koste 500 millioner svenske kroner i 2010.

Telenor gør klar i Danmark

Den svenske telegigant Ericsson leverer netværket i Stockholm, kinesiske Huawei står for nettet i Oslo. Også Alcatel-Lucent, Motorola og Nokia-Siemens satser på at få LTE-ordrer i hus.

Telias LTE-licens dækker også Finland, men indtil videre koncentrerer Telia sig om Sverige og Norge.

Norskejede Telenor, der er Nordens næststørste teleselskab, er i gang med at udbygge sit eksisterende mobilnet i Danmark, så det til sommer 2010 er klar til at anvende LTE-teknologien.