Nyt supermobilnet udsættes

Omfordelingen af de nuværende mobilnet i Danmark skal være på plads først, før et nyt supermobilnet kan bygges op, medgiver politikerne.

Et nyt og hurtigere mobilnet i Danmark kan først etableres, når der er styr på en omfordeling af de nuværende mobilnet. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Auktionen over et kommende supermobilnet i Danmark bliver nu sandsynligvis udsat for at give plads til, at teleselskaberne først kan få en omfordeling af de nuværende mobilnet på plads.

Teleselskabet »3«s administrerende direktør, Morten Christiansen, kritiserede på Business.dk tirsdag, at politikerne lægger op til først at få solgt de nye mobillicenser - dyrt - for at få et 4G-net (teknisk mere korrekt et LTE-net for »Long Term Evolution«) med langt højere dataoverførselshastighed end i dag og først mere end et halvt år senere går i gang med at få omfordelt nuværende mobilfrekvenser, som også skal kunne bruges for at sikre bedre dækning i hele Danmark for mere avanceret mobiltelefoni. »3« mener, at rækkefølgen favoriserer de nærmeste konkurrenter - TDC, Telenor og Telia -, som i mange år har haft de »gamle« 2G-mobilnet i Danmark, men som nu skal afgive noget af pladsen til en ny spiller for at sikre den konkurrence, som EU kræver.

Mødes på mandag

Kritikken gav genlyd, da Folketingets teleordførere mødtes onsdag eftermiddag for at få styr på de fire frekvenser (de gamle mobilnet på 800, 900 og 1800 MHz og det nye på 2,6 GHz), som er i spil.

»Jeg synes, at det er helt centralt, at der er fuldstændigt styr på, om der er konkurrencemæssige problemer ved at holde auktionen over 2,6 GHz-frekvensen, før 900 MHz-frekvensen er på plads. Man bør have 900 MHz-frekvensen på plads først. Det skal vi arbejde på,« siger Venstres teleordfører, Torsten Schack Pedersen, til Business.dk.

Folketingets teleforligskreds bad derfor om, at IT- og Telestyrelsen under Videnskabsministeriet, som er øverste telemyndighed i Danmark, drøfter de problemer, som »3« har rejst. Det vil betyde, at 4G-auktionen først kan holdes senere i 2010 og ikke i første kvartal, som det var planlagt.

»IT- og Telestyrelsen har bedt om et møde med os på mandag, hvor vi skal genfremsætte vore synspunkter. Det tyder på en opblødning i sagen,« konstaterer Morten Christiansen med en vis tilfredshed.

Samarbejdsmuligheder skal stå klart

Hans kritik af tidsplanen bakkes op af teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult.

»Inden man holder LTE-auktionen, skal teleselskaberne have en afklaring på, hvordan politikerne vil håndtere frekvenserne.  De skal også vide, hvilke muligheder de har for at samarbejde om at bygge og drive nettene. Det får nemlig meget stor indflydelse på, hvilket frekvensspektrum det enkelte selskab vil købe og hvor meget,« siger John Strand.

Der planlægges med fire LTE-licenser, ganske som der i dag er fire 3G-mobillicenser - tre licenser med stor kapacitet i luften, en med lidt mindre kapacitet.

Hvis politikerne smøger ærmerne op, mener han godt, at det er muligt at få afklaret og få gennemført LTE-auktionen på det tidspunkt, der var planlagt.

»Men der er ingen grund til gennemføre auktionen, hvis de andre ting ikke er afklaret. Det gør ikke den store forskel, om auktionen finder sted i 1. eller 2. kvartal, men det skal ikke vente til sidst i 2010,« understreger han.

Planen er, at de nye mobilnet skal kunne åbne 1. oktober 2011.