TDC sælger sin svenske forretning i milliardhandel

TDC Sverige er solgt til Tele2 Sverige for 2,3 milliarder danske kroner, og TDC satser fremover udelukkende på Danmark og Norge.

Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter seks måneders søgen efter en køber solgte TDC tirsdag morgen sin svenske forretning til konkurrenten Tele2 Sverige til en kontantpris på 2,9 milliarder svenske kroner, svarende til 2,3 milliarder danske. Dermed får TDC en fortjeneste på cirka 800 mio. danske kr. efter skat

Det betyder, at TDC nu kun er i Danmark og Norge, og at TDC dermed ikke rigtigt har mere på hylderne at sælge ud af og på den måde redde regnskaberne fra den konstante tilbagegang, som den danske telegigant - som i nordisk sammenhæng er en lilleput - i efterhånden længere tid har været plaget af i sin store, danske forretning.

Brud med strategien

»Tele2 Sverige er en bedre langsigtet ejer af TDC Sverige, og den opnåede pris overstiger værdien ved fortsat TDC ejerskab. TDC vil i fremtiden fokusere på sine aktiviteter i Danmark og Norge og vil fortsætte med at understøtte selskabets danske og norske B2B- (forretning til forretning, red.) og wholesalekunder (videresalg til andre selskaber af f.eks. bredbånds- og fastnetforbindelser, red.) med tilstedeværelse i Sverige gennem partnerskaber,« skriver TDC i en meddelelse til fondsbørsen.

TDC meddelte i januar, hvor en ny treårsstrategi blev præsenteret, at den svenske forretning var blevet sat til salg. TDC skal nemlig bruge pengene til investeringer i Danmark og Norge og til at dæmme op for de tab, som koncernen lider ved den langvarige kundeflugt, som har plaget selskabet. TDC købte 15. september 2014 overraskende Norges næststørste kabel-TV-selskab Get og de godt 500.000 kunder for 12,5 milliarder kroner. Gennem flere år havde TDC ellers solgt alle sine udenlandske aktiviteter fra for at skaffe penge til investeringer og ejere og havde kun sin danske forretning samt en mindre erhvervsforretning i Norge og i Sverige tilbage. Desuden var der en endnu mindre erhvervsforretning i Finland, som 29. april 2014 blev solgt for 1,15 milliarder kroner.

Købet af Get var derfor et brud med den hidtidige strategi, og daværende topchef i TDC, Carsten Dilling, døbte da også TDC om fra at være en telekoncern til at være en underholdningskoncern med fokus på at levere underholdningsmuligheder på alle skærme - TV, mobiltelefon og computer.

Ikke råd til også at udvikle i Sverige

TDCs topchef siden eftersommeren 2015, Pernille Erenbjerg, medgav i februar over for Berlingske, at hun gerne havde beholdt TDC Sverige, hvis der var råd til det.

»Ja, på en måde er det ærgerligt at overveje at sælge fra. Vi kunne godt have tænkt os at bruge kræfter på at udvikle os på det svenske marked, men når man ser på den position, som TDC har i de tre lande, er Sverige dér, hvor vi er mest udfordret. Så hvis det for alvor skal blive til noget mere i Sverige, kræver det nogle investeringer. Derfor ser vi på, om vi kan få mere værdi ved at sælge end ved at udvikle det selv,« sagde Pernille Erenbjerg.

TDC Sverige sikrede for hele 2015 11 procent af den samlede omsætning i TDC-koncernen, hvor Norge stod for 12 procent. TDC Sverige udgjorde 9 procent af de samlede driftsomkostninger, mens Norge udgjorde 11 procent. TDC Sverige havde ved årsskiftet 809 ansatte.

TDC Sverige omsatte i 2015 for 2,70 milliarder danske kroner og havde på årsbasis en fri pengestrøm på 99 millioner danske kroner.

Handelen mellem TDC og Tele2 er betinget af fusionskontrolgodkendelse fra EU-Kommissionen, og hvis alt går vel, bliver transaktionen gennemført i 4. kvartal 2016. På det tidspunkt vil Erik Heilborn, adm. direktør i TDC Sverige og koncerndirektør for Sverige, udtræde af TDCs direktion, som han blev medlem af i marts 2015.

Brug for pengene i Danmark og Norge

Fortjenesten fra salget på 800 mio. danske kr. skal dels bruges til nedbringelse af gæld, dels udvikling af forretningerne i Danmark og Norge.

I Danmark er TDC størst på alle fire områder: fastnettelefoni, mobiltelefoni, internetforbindelser og TV. Det er unikt i Europa, hvor ingen af de gamle statsmonopoler fortsat arbejder på alle områderne.

Men selv om TDC er den største spiller i Danmark, er det danske selskab meget lille i forhold til sine nordiske konkurrenter. Svensk-finske Telia er Nordens største og norske Telenor næststørst, og begge selskaber hører til blandt verdens ti største mobilselskaber - lidt endnu, for de er begge ved at afvikle deres forretninger i Eurasien efter flere skandaler og bestikkelsessager.

Tele2 har i dag 3,7 millioner mobilkunder i Sverige og omsatte i 2015 for 12,63 milliarder svenske kroner. Tele2 solgte i maj 2007 sin danske forretning til Telenor for 835 millioner kroner og er i dag hverken i Danmark eller Sverige.