TDC øger vejtold med 75 procent

Den digitale motorvej overlades stort set til markedskræfterne. Noget helt andet afgør, hvem der får den asfalterede motorvej. Logisk?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Inden længe ventes IT- & Telestyrelsen imidlertid at melde ud om regulering af priserne på fiberbårent bredbånd, ligesom man for længst har gjort det for det traditionelle bredbånd.

Ved årsskiftet skruer TDC prisen på nogle af sine bredbåndsydelser op med 75 procent. Det gælder den del af bredbåndet, der kom i hus gennem købet af DONG Energy's fibernet for knap et år siden. Den drastiske prisforhøjelse gælder høje upload-hastigheder.

Delte meninger

Uden for TDC fortolkes den drastiske prisstigning på flere måder. Nogle betragter det som et groft monopolmisbrug. De godtager ikke forklaringen om, at når DONG kørte med røde tal, så skyldtes det netop alt for lave priser. TDC fik fibernettet for en slik, lyder argumentationen, altså er der færre investeringer, der skal forrentes. Der tales også om, at TDC vil gøre alt for at beskytte sin gamle malkeko, kobbernettet.


Slagsmål med elværkerne

Inden længe ventes IT- & Telestyrelsen imidlertid at melde ud om regulering af priserne på fiberbårent bredbånd, ligesom man for længst har gjort det for det traditionelle bredbånd. Men bagved rumler et større slagsmål, der ikke tjener slutbrugerne. TDC er sur på andre fibernetudbydere, og de er sure på TDC.


Striden står især mellem TDC og Waoo, som består af 15 aktører – elselskaber, der har lagt fiber i jorden samt rene fiberselskaber. Alle vil gerne have så mange abonnementskunder på bredbåndstilbuddene som muligt. På eget net og andres. Waoo har imidlertid lukket for TDCs adgang til sit net. TDC, der kører med åbent net, kræver imidlertid så høj en vejtold, at Waoo kalder det ågerpriser. Også Telenor bakker ud, når de nye priser træder i kraft ved årsskiftet.

Teleanalytiker John Strand fornemmer, at den voldsomme prisstigning hænger sammen med, at TDC gerne vil have skabt politisk opmærksomhed om sagen. Bliver der ballade nok om de høje priser, får TDC måske med i handlen et pres for, at Waoo skal åbne sit net for TDC. Ifølge en anden teleanalytiker, Torben Rune, er det dog ikke uden problemer.

»Vi kan i forvejen se, at i de områder, hvor konkurrencen fra elselskaberne er størst, der dumper TDC prisen mest,« siger Torben Rune, der i mange år har rådgivet elselskaberne om fibersatsningen.

Udgifter tørres af

Den frie konkurrences lyksaligheder. Lavere priser for slutkunderne, ikke? Imens fyrer bredbåndsudbyderne hundredvis af millioner af kroner af på markedsføringsmateriale, der skal få kunderne til at skifte. Enorme beløb, som i sidste ende tørres af på slutbrugerne.

Det samme er tilfældet for elværkerne. Monopoler kan styres, hvis man gider. Tænk, hvis elværker og TDC havde fået lodret besked om at samarbejde, når parterne skulle grave. Nok er jeg af borgerlig observans, men der er områder, hvor konkurrence koster mere, end den sparer os for. Så halter det i øvrigt også med logikken.

Hvorfor det er så vigtigt med de frie markedskræfter for Danmarks livsnødvendige digitale vejnet, mens det modsatte gælder for det asfalterede vejnet? Her uddeles som bekendt rask væk hundedyre motorvejsstrækninger, hvor der absolut ikke er trængsel på vejene.

Læs mere på Dorte Tofts blog