Supermarkeder hårdt ramt af mangel på grøntsager - den er helt gal med forsyningerne af broccoli

Dårligt vejr i Spanien og Italien har ført til et stærkt begrænset udbud af friske grøntsager, bl.a. tomater, peberfrugt og icebergsalat. Det er den værste mangelsituation i de seneste 25 år, siger erfaren indkøber i Dansk Supermarked.

Du risikerer i disse dage at gå forgæves efter en række friske grøntsager fra Sydeuropa. For udbuddet er stærkt begrænset i landets supermarkeder.

Det drejer sig om for eksempel økologiske og konventionelle broccoli, squash, visse blomkål, tomater, peberfrugt og icebergsalat. I de kommende fire uger er der fare for, at visse varekategorier ikke kan skaffes.

»Det er f.eks. squash fra Spaniens største producent på området,« siger group senior director Stephan Bruhn, der indkøber i Dansk Supermarked Group.

Hovedparten af Europas, herunder Danmarks, leverancer af friske grøntsager bliver i løbet af vintermånederne normalt produceret i Sydeuropa. Men de ellers så velforsynede supermarkeder i Dansk Supermarked er ualmindelig hårdt ramt af mangel på grøntsager, fordi dårligt vejr i Spanien og Italien har ødelagt mange afgrøder. I de vigtigste regioner med produktion af grøntsager i de to lande er produktionen faldet dramatisk.

Generelt er vinterforsyningerne af grønt til Nordeuropa fra Sydeuropa mere end halveret i forhold til tidligere år. Det gælder også Dansk Supermarked. Her melder Stephan Bruhn, at det er den værste mangelsituation i de seneste 25 år, han har oplevet som indkøber af grønt.

»Vi har sat informationsskilte op i butikkerne for at informere kunderne om, at der i øjeblikket vil være begrænsede mængder og mangel på en række grøntsager på grund af meget regn og kulde i Sydeuropa,« siger Stephan Bruhn.

I Spanien fik grøntsagsavlerne uforholdsmæssigt meget vand i november og december. Det ramte bl.a. produktionen af kål og salat. Avlerne kan for tiden ikke plante nye planter, der normalt vokser tre måneder, inden de kan høstes. Og i Italien, der har været ramt af voldsomt snefald, er afgrøderne også ødelagte eller vanskeligt at plante og få til at gro.

»Både Spanien og Italien har frost i øjeblikket. Hvis du absolut vil have broccoli eller blomkål, findes de kun i begrænsede mængder i vore supermarkeder. Har butikkerne ikke varerne, må man over i frostboksene for at få dem,« siger Stephan Bruhn.

Når det gælder tomater, peberfrugt og salater vil der også være huller i sortimentet, men der vil være noget tilgængeligt, siger han.

»Vores udbud af grøntsager er stærkt begrænsede. Mens vi i nogle supermarkeder normalt har 15 tomatvarianter, er der for tiden måske kun seks til otte varianter. Det kan svinge fra dag til dag,« tilføjer Stephan Bruhn.

Grønthandlere kan være tvunget til at hæve priserne på deres grønt voldsomt, fordi deres leverandører, grossisterne, gør det, fordi grossisterne, køber ind på det frie marked. I modsætning med Dansk Supermarked, der har indgået langsigtede aftaler med faste priser med nogle leverandører.

»Generelt er grossisterne meget værre stillede end vi er, da vi har strategiske samarbejdspartnere i Sydeuropa. Vi har en risikospredning med faste leverandører og avlere, der leverer os på langsigtede aftaler. Dansk Supermarked har også nogle kontrakter med faste priser. Vi står højt på vore leverandørers prioritetsliste. Alt hvad de overhovedet kan levere af grønt, får vi herop. Men der kan godt være dage, at vi ikke får visse forsyninger. Vi får ikke alt hvad vi har bestilt, men vi får noget,« fortæller Stephan Bruhn.

I de kommende uger venter han, at Dansk Supermarked den kommende måned kun får 25 procent af de bestilte partier grøntsager. Måske kommer der ingenting, fordi frosten har ødelagt grøntsagsproduktionen på avlernes marker.

»Det er ikke sådan, at kunderne ikke kan købe noget i butikkerne. Vi har gode danske grøntsager, gulerødder, svampe og løg,« siger Stephan Bruhn.

Han oplyser, at Netto, Bilka og Føtex trods den vanskelig forsyningssituation af grøntsager fra Spanien og Italien generelt kun har hævet priserne meget lidt.

»Normalt følger priserne med udbuddet. Men vi firedobler dog ikke priserne på f.eks.squash eller blomkål. Der er en maksimum pris på, hvad kunderne er villige til at betale. Vi skal være konkurrencedygtige på vores priser. Enkelte varer er måske hævet med 10 procent,« siger Dansk Supermarkeds mand.