Spekulants advokat skal betale millionerstatning

Ejendomsspekulanten Kenneth Schwartz Thomsens advokat skal betale 17,5 millioner i erstatning for ikke at råbe op om sin klients ulovlige selvfinansiering.

Ejendomsspekulanten Kenneth Schwartz Thomsen blev sidste år idømt fem års fængsel. Nu har hans advokat været for retten og er blevet dømt til at betale en erstatning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Carlsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tue Askeland, der har været ejendomsspekulanten Kenneth Schwartz Thomsens advokat i mange år, burde have råbt op, da Kenneth Schwartz Thomsen købte en række dyre ejendomme i årene op til finanskrisen uden at tage pungen op ad lommen - i nogle tilfælde fik han endda penge for at købe dem.

Derfor skal advokaten nu betale en erstatning på 17,5 millioner kroner. Det slog Østre Landsret fast i en nyligt afsagt dom.

Det skriver Jyllands-Posten.

Kenneth Schwartz Thomsen købte et ejendomsselskab og betalte for det ved at optage lån i det overtagne selskab. Ifølge dommen var det en ulovlig selvfinansiering, som advokaten skulle have reageret på.

»Jeg var Kenneths advokat. Men fordi man har en stor kunde, er det ikke ensbetydende med, at man har indsigt i, hvad der står på dennes konti, og hvilke transaktioner der bliver gennemført,« siger Tue Askeland til Jyllands-Posten.

Ifølge Tue Askeland var det Roskilde Bank, der stod bag den særlige konstruktion. Derfor vil han nu sagsøge det selskab i Finalsiel Stabilitet, der overtog Roskilde Bank.

I dommen blev der lagt vægt på, at han havde udfærdiget udkastet til købsaftalen og havde deltaget i et møde med Roskilde Bank efter handlen. Købet foregik igennem et tomt selskab uden frie midler, der derfor i dommerens øjne havde fået stillet en foreløbig kredit til rådighed i Roskilde Bank.

På samme tidspunkt blev nye pantebreve tinglyst for så store beløb i det overtagne ejendomsselskab, at det kunne indfri den overtagne gæld og betale det foreløbige lån uden sikkerhed i Kenneth Schwartz Thomsens selskab.

Thue Askeland hævder, at han ikke kendte til den finansielle konstruktion.