Søgsmål mod DONG vokser til syv milliarder

Erstatningskravet fra tidligere Elsam-kunder vokser med en mio. kr. om dagen og har nu passeret syv mia. kr. Onsdag indledes slutspurten i et opgør, der hidtil er gået imod DONG.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Erstatningskravet mod DONG Energy i de såkaldte Elsam-sager bare vokser og vokser. I 2007 fremsatte 1.100 kunder i det tidligere Elsam, der nu er en del af DONG, et krav på 4,4 milliarder kroner. Med renter er det krav nu vokset til 7,15 milliarder kroner. En potentiel begmand i sværvægtsklassen, hvis kravet går igennem, vurderer Jyske Banks DONG-analytiker, Jens Houe Thomsen.

»Det er mange penge, ingen tvivl om det. Det vil ikke ødelægge DONGs chancer for at overleve. Men det er nogle tørre hug at få, og det vil betyde, at DONG skal finde de penge et andet sted. Det er ikke livstruende, men det er mange penge – også for DONG,« siger han.

Inden selve erstatningssagen kan begynde, skal det konkurrenceretslige spor først afsluttes. Og her lyder et nyt startskud for slutspillet i dag onsdag, hvor de 1.100 sagsøgere afleverer deres processkrift. Konkurrencemyndighederne har ved tre lejligheder tidligere afsagt kendelser mod DONG Energy, der nu har anket sagen til Sø- og Handelsretten.

»Vi har ikke ændret synspunkt. Vi mener fortsat, at de har opkrævet urimeligt høje priser, hvilket har medført store tab for os. Det har konkurrencemyndighederne i alle instanser givet os ret i, og det forventer vi også at få fremover,« siger Jørgen Holm Westergaard, der er administrerende direktør i Energi Danmark og spydspids i søgsmålet mod DONG.

DONG Energy har inklusive renter afsat 485 mio. kroner i sit regnskab til Elsam-sagerne, og kommunikationsdirektør Martin Barlebo understreger i en mail til Berlingske, at energikoncernen mener at have loven på sin side.

»Vi mener ikke, at vi har overtrådt loven og har derfor anket sagen til Sø- og Handelsretten. Men der er altid en risiko for at tabe en sag, og derfor har vi hensat et beløb. Vi har baseret størrelsen af vores hensættelse på Konkurrencestyrelsens beregninger, som lyder på 298 mio. kroner plus procesrenter. Renterne udgør på nuværende tidspunkt ca. 187 mio. kroner. Det er vores bedste skøn for, hvad tabet kan være, hvis vi ender med at tabe retssagen,« skriver han.

Retssagen i Sø- og Handelsretten er berammet til april og maj 2016, og en endelig kendelse forventes lige inden eller lige efter sommerferien, hvor erstatningskravet i mellemtiden vil være steget med yderligere en halv milliard kroner.