Ender skraldet samme sted som regningen?

DONG Energy har de seneste år haft en helt særlig evne til at trække masserne til tasterne. Elhandel, vindemølleopsætning og olieefterforskning medfører sjældent galdefyldte opstød hos andre end de små energireligiøse minoriteter, men skattely og velbetalte statsansatte er til gengæld noget, som folk kan forstå.

Michael Korsgaard, Erhvervsjournalist. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Der er skrevet meget om DONGs lønninger til de såkaldte guldfugle og om brugen af skattely under kapitaludvidelsen i DONG. De skal ikke sagsbehandles her, men man må blot konstatere, at de førte til spytklatter og 200.000 underskrifter mod henholdsvis DONGs ansatte og ejer.

Hvis DONG Energy igen ender med at tabe sagen om markedsmisbrug, har man rettens ord for, at man har udnyttet sin markedsdominerende position til at opkræve for høje elpriser. Hvilket man i øvrigt allerede har konkurrencemyndighedernes ord på. Og hvis der er noget, der kan tangere skattely på danskernes øv-skala, må det næsten være unødvendigt høje regninger. For selv om det er erhvervsdrivende, der står bag det nuværende søgsmål mod DONG, så har private fået strøm fra de samme kontakter.

Men – for der er et men: Det er ikke uden grund, at sagerne om markedsmisbrug går under navnet Elsam-sagerne. Som allerede nævnt på disse sider har DONG reelt købt sig til det syv milliarder kroner store søgsmål, for det misbrug som, konkurrencemyndighederne mener har fundet sted, skete i Elsam-regi.

Oprindeligt vurderede konkurrencemyndigheder, at markedsmisbrugen havde fundet sted fra midten af 2003 hele vejen til og med 31. december 2006. Men da konkurrenceankenævnet tog sin beslutning om sagen, ophævede og hjemviste man misbrugsspørgsmålet for de sidste seks måneder af 2006. Det betyder, at DONG for nærværende ikke har et søgsmål for den sidste halvdel af 2006 hængende over sig, og det bør stå det nuværende DONG til ære. Hvorfor?

Jo, det falder tilfældigvis sammen med, at DONG overtog Elsam i midten af 2006. Dermed stoppede den påståede markedsmisbrug faktisk med indtoget af det selskab, der nu hænger på regningen. Så selv om Henrik Poulsen og co. skal underskrive checken i en eventuel erstatningssag, bør imageskraldet ikke ramme den nuværende organisation.