Snart bliver guldsmykker dyrere

Omkostningerne ved at handle guld ser ud til at stige betragteligt, og den regning vil blive sendt videre til forbrugerne, lyder det fra guldindustrien.

Guld bliver dyrere at finansiere, og det vil i sidste ende gøre guldsmykker dyrere for forbrugerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: NAVESH CHITRAKAR

Hvis du har planer om at købe et smykke af guld til dig selv eller din ægtefælle, så kan det være, at du snart skal slå til. Således er der nu meldinger fra guldindustrien om, at det fremover bliver dyrere for forbrugere at købe smykker af guld.

Det skriver Financial Times.

Den korte og simple forklaring er, at omkostningerne ved at handle guld bliver dyrere, og at den regning i sidste ende vil ende hos forbrugeren.

Den dybere forklaring er noget længere og involverer banker og en magtfuld komité i Basel:

I stedet for kontanter låner banker i dag guld til guldraffinaderier, som typisk bruger guldet til at betale leverandører og kunder. Raffinaderierne kan senere betale lånet tilbage til bankerne i form af guldbarrer, som de selv producerer. Guld er altså raffinaderiernes valuta så at sige.

Og her kommer Basel-komiteen ind i billedet. Den magtfulde Basel-komité er kort fortalt sat i verden for at komme med forslag, der skal gøre den finansielle sektor mere robust over for fremtidige økonomiske kriser.

Som en del af dette arbejde fastsætter Basel-komiteen nye kriterier for, hvilke aktiver banker kan medtage i deres likviditetsopgørelse og betragte som stabil finansiering.

Og her vurderer komiteen altså, at guld ikke er et såkaldt højkvalitets-likvidt aktiv. Det vil sige, at komiteen ikke mener, at guld kan konverteres nemt og hurtigt til kontanter for at opfylde bankernes likviditetsbehov i en økonomisk usikker periode på 30 dage.

Det vil betyde, at bankernes omkostninger på dette område vil stige. Ifølge organisationen London Bullion Market Association (LBMA) risikerer bankernes omkostninger at blive tredoblet.

»Det vil betyde, at bankerne vil videregive denne omkostning. Bankerne tjener ikke nok penge nu på råvarer til at absorbere disse omkostninger. De vil videregive dem til raffinaderierne, der vil give det videre til smykkefabrikanter, der vil give det videre til forbrugerne. Så forbrugerne kommer til at betale,« siger Grant Angwin, formand for Asahi Refining, et Salt Lake City-baseret raffinaderi med aktiviteter i fem lande, til Financial Times.

Ifølge Financial Times har LBMA lobbyet hæftigt for, at guld skulle være et ligeså likvidt aktiv som statsobligationer og derfor bør undtages fra de kommende Basel-regler. Talspersoner fra LBMA skulle dog også have sagt, at det er usandsynligt, at Basel-reglerne - der skal træde i kraft i 2018 - bliver ophævet.