Rekordregnskab giver Vestas-topchef modet tilbage

Vestas og topchef Anders Runevad har haft for vane af skuffe markedet med deres minimumsforventninger til fremtiden. Tirsdag gav Vestas dog baghjul til analytikernes forventninger.

Vestas' administrerende direktør Anders Runevad, har sendt tilliden til den danske vindmøllegigant tilbage på sporet efter nogle år med store løfter og svigtende resultater. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis topchef i Vestas, Anders Runevad, har lidt fritid, efter at han tirsdag afleverede årsregnskab, kan han med fordel gå ned til havnen i Aarhus og teste, om han kan gå på vandet. Stemningen internt i Vestas, eksternt hos analytikerne og på markedet generelt tilsiger i hvert fald, at svenskeren måske har en ganske god chance.

Regnskabet viste meget solid fremgang på alle parametre, og mens topledelsen udtrykte sin tilfreds, ønskede flere aktieanalytikere tillykke med det gode resultat på den efterfølgende telekonference. Men hvor vellykket 2015 end var, så stjal 2016 en stor del af billedet. Vestas vurderede nemlig, at man som minimum vil realisere en omsætning på 67 mia. kroner. Det er 2,2 mia. kroner mere, end analytikerne forventer og et optimistisk nybrud i den eller konservative koncern.

»Ordreindgangen er blevet større, og det giver Vestas en større selvtillid at melde mere positivt ud,« siger aktieanalysechef hos Sydbank, Jacob Pedersen, der varskoer, at han skal ind og revurdere sine forventing til Vestas opad.

Intet ændret

Når den optimistiske udmelding fra Vestas er så interessant, skyldes det selskabets historie. Sidste år fremlagde Anders Runevad et meget godkendt regnskab for 2014 og lancerede den første udbyttebetaling i 12 år. Resultat: Aktien faldt med 8,5 pct.

Årsregnskabet indeholdt nemlig også den vurdering, at Vestas kun ville omsætte for minimum 48,5 mia. kroner, hvilket var 5,2 mia. kroner under markedets forventninger, og på det efterfølgende pressemøde blev Runevad grillet.

»Nogle af spørgsmålene er blevet stillet før, men jeg er bange for, at jeg må stille dem igen: Er en omsætning på 6,5 mia. euro (48,5 mia. kr., red.) jeres bedste estimat?« spurgte Shai Hill fra den internationale investeringsbank Macquarie.

Det gav også anledning til flere spørgsmål til ledelsen i Vestas, at man nu er gået fra at være væsentligt mere negativ end markedet til at være mere positiv. Flere analytikere spurgte til den måde, som forventningerne bliver lavet på, men hver gang gentog først finansdirektør Marika Fredriksson og sidenhen Anders Runevad det samme svar: De bliver opgjort på samme måde som sidste år.

»Vi bruger de samme principper. Det er stadig Anders og Marika, der er her,« lød det fra den administrerende direktør.

Da Vestas for år tilbage var på sit laveste nulpunkt, var der ikke kun tale om en finansiel krise, men også en tillidskrise. Det skyldtes ikke mindst, at Vestas lavede nogle forudsigelser om fremtiden, som langtfra holdt stik, og derfor måtte man flere gange nedjustere det forventede facit.

Sidenhen begyndte Vestas at arbejde med flosklen »Lov mindre, levér mere«, som har givet selskabet et tiltrængt troværdighedsløft. Jacob Pedersen fra Sydbank er dog ikke nervøs for, at Vestas med sin nye optimistiske vurdering er på vej tilbage til fordums synder.

»Det er jeg slet ikke bange for. Mit indtryk er, at fødderne er solidt plantet i mulden, så nej, jeg kan slet ikke forestille mig, at Vestas nu begynder at spænde buen for hårdt rent prognosemæssigt,« siger analytikeren.

Regnskabet for 2016 kan da også meget vel ende med at leve op til de høje forventninger. Vestas slog nemlig stort set alle rekorder i 2015 og sender igen en stor portion overskudsmillioner tilbage til aktionærerne.