Pensionskæmper ruster sig til kamp

Der er sket store ændringer på direktionsgangene hos de to pensionskæmper Danica og PFA. Danica har været i defensiven i nogle år, men nu har den nye topchef snuppet nøglemedarbejdere hos konkurrenten, og de skal hive Danicas investeringsafkast op på niveau med konkurrentens.

Landets to største pensionsselskaber, PFA Pension og Danica Pension, ruster sig til fornyet kamp om kunderne. Markedet vokser stort set ikke, og dermed er de tvunget til at gå på rov hos konkurrenterne. Men kunder er ikke det eneste, de slås om. Især Danica har hentet ledende medarbejdere hos konkurrenten i opstillingen af de nye hold i toppen af virksomhederne, der skal lede jagten på større markedsandel.

Med den stærkt omdiskuterede kundekapital i ryggen har PFA Pension gennem de senere år kapret flest store kunder blandt de store virksomheders pensionsordninger. Det betyder, at Danica for fem år siden mistede førstepladsen til PFA, som siden har udbygget sin markedsandel.

Danicas nye topchef vurderes efter tre år i stolen at have sat mere fart på salget til private via Danske Bank. Men Danicas afkast halter efter konkurrentens, og derfor har Danica hentet et helt nyt investeringsteam fra bl.a. PFA og ATP samt ansat den tidligere salgsdirektør hos PFA Lars Ellehave-Andersen. Flere forsikringsmæglere, som Berlingske Business har talt med, vurderer Danicas chance for at få vendt udviklingen som gode.

De er også enige om, at de store udskiftninger i toppen af både PFA og Danica vil få stor betydning for, hvilket af de to selskaber, der kommer til at klare sig bedst i de kommende år.

»PFAs direktion er et helt nyt hold, og ingen har operationel kernekompetence inden for pension. Men Allan Polack (adm. direktør. red.) har en bred investeringskompetence fra banksektoren,« påpeger Jørgen Svendsen, AFPR.

Giver sig ikke frivilligt

Det samme har afdelingsdirektør hos Aon Jannik Andersen hæftet sig ved.

»Herudover har selskabet lige vinket farvel til den største salgskompetence i Lars Ellehave-Andersen. Spørgsmålet er, om der fortsat kommer tilstrækkelig fokus på salg til, at PFA kan opretholde sin position,« vurderer afdelingsdirektør hos Aon Jannik Achdam Schütz Andersen.

Næst efter Ellehave-Andersen var Sune Schackenfeldt med stor international konsulent- og salgserfaring den næste i hierarkiet og vurderes nu at være afgørende for, at PFAs salg kan holdes oppe.

Mæglerne fremhæver, at Danicas helt store akilleshæl har været det haltende afkast, som kunderne lægger stor vægt på. Det skal det nyansatte investeringsteam rette op på. Men pensionsekspert Søren Andersen, tidligere Willis, vurderer også, at Danica har haft brug for større forandringer end PFA, der er gået sejerrigt ud af de seneste års kamp.

»Selskabet har fået et nyt investeringsteam på direktionsniveau og har fået mere fokus på andre typer af investeringer i form af alternative investeringer. Desuden virker det som om, at en større del af beslutningskompetencerne omkring investeringerne er flyttet fra Danske Bank og over til Danica. PFA har haft førersædet de seneste år, men det er tydeligt, at selskabet ikke frivilligt lader Danica overtage det,« siger Søren Andersen.