Olieklubben OPEC får sit andet comeback på to uger

Bedst som alle troede, at OPEC var død, indgik gruppen af olieproducerende lande på 14 dage to store aftaler affødt af Saudi-Arabien og af nød.

ARKIVFOO: Mohammed Al-Sada, Qatars energiminister og præsident for OPEC (C), Khalid Al-Falih, Saudi Arabia's energiminister (R), og Alexander Novak, Ruslands  energiminister (L) Fold sammen
Læs mere
Foto: LISI NIESNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er gået otte år, siden OPEC-landene sidst enedes om at skære i deres produktion af olie. Men når først oliesheikerne skifter mening, så gør de arbejdet fuldt ud. Efter at OPEC, der er en sammenslutning af 13 olieproducerende lande, på novembers sidste dag besluttede at reducere sin produktion af olie, blev der lørdag sat streg under den nye retning i olieverden, da en række lande med Rusland og Mexico i spidsen tilsluttede sig linjerne i OPECs aftale. Det er ikke sket siden 2001, at en større gruppe ikke-OPEC-lande har tilsluttet sig en reduktion af olieproduktionen.

Men nød lærer åbenbart pressede olielande at samarbejde, og de politiske stridigheder i OPEC blev lagt til side for at redde det indtægtsgrundlag, der har lidt så kraftigt, siden olieprisen tog sit næsedyk i sommeren 2014. OPEC har ellers været medvirkende til at presse prisen ned, da flere af medlemslandene har nået rekordhøj olieproduktion, men med den udvidede olieaftale lyder der nu for alvor nye toner fra OPEC – særligt fra det vigtigste medlem af alliancen, Saudi-Arabien.

»Deres statsfinanser bløder, og deres nationale olieselskab Saudi Aramco skal snart delvist privatiseres, så de har desperat brug for højere priser. Det har alle medlemmerne af OPEC i virkeligheden. Rusland har også et gabende hul, som de skal have lukket, så det er i alles interesse, at priserne kommer op på et højere niveau,« siger chef for råvarestrategi hos Saxo Bank Ole Sloth Hansen.

Rygter om OPECs død var overdrevne

Et højere niveau er det i hvert fald lykkedes OPEC at skaffe. En tønde olie er blevet 22 pct. dyrere siden den første OPEC-aftale den 30. november og handles nu til omkring 55 dollar, hvilket ikke er set højere siden midten af 2015. Dengang blev OPEC fra mange sider erklæret for død, men nu har de olieproducerende lande gjort deres comeback.

»Det er en vigtig pointe, at det er noget tid siden, at de har kunnet blive enige om at skære i produktionen. Jeg tror, det har stor symbolsk værdi, at de er i stand til at nå i mål med det her. Der er stadig mange ubekendte, men bundlinjen er, at markedet også fremover bliver nødt til at lytte til OPEC,« siger senioranalytiker i Danske Bank Jens Nærvig Pedersen.

OPEC vil fra 1. januer 2017 skære sin produktion med 1,2 mio. tønder om dagen ud af en produktion på 33 mio. Ikke-OPEC-landene vil skære med 558.000 tønder om dagen.