Markedet ser forbi hvedebrødsdage: Udeladte, utroskab og Uncle Sam spøger i nyt olieægteskab

ARKIVFOTO: Saudi Arabiens olieminister Ali al-Nami Fold sammen
Læs mere
Foto: ASHRAF SHAZLY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En aftale er en aftale, men en gang imellem gælder det kun, indtil en af parterne bryder den. For sammenslutningen af olieproducerende lande, OPEC, har sidstnævnte scenarie været mere fremherskende end mange andre steder, hvilket også var erkendelsen hos Saudi-Arabiens tidligere olieminister Ali Al-Naimi.

»Vi har det med at snyde,« sagde han om OPEC, efter at medlemslandene den 30. november besluttede at skære olieproduktionen med omkring fem pct.«

Oliemarkedet lader til at være bevidst om OPECs lidt uheldige historik, for selv om en række ikke-OPEC-lande lørdag tilsluttede sig novemberaftalen, er effekten på de såkaldte forward-kontrakter, der fastsætter prisen for leveringen af en tønde olie om for eksempel to år, afdæmpet.

»Hvis vi skal læse i reaktionen, så siger markedet, at det er i tvivl om holdbarheden af aftalen, og om den vil få permanent effekt,« siger senioranalytiker i Danske Bank Jens Nærvig Pedersen, der også peger på den amerikanske skiferolieproduktion som en joker i OPECs bestræbelser på at hæve olieprisen.

Muligt comeback for skiferolie

Den amerikanske skiferolie var hovedårsagen til, at olieprisen overhovedet begyndte at dykke, for med ny teknologi kunne amerikanerne pludseligt pumpe millioner og atter millioner af tønder olie ind på markedet. Det koster dog mere at producere en tønde skiferolie end at hive det sorte guld op fra ørkensandet i Mellemøsten, og derfor endte det som noget af en overlevelseskrig, da olieprisen begyndte at falde. Skiferolien er her dog endnu, og meget tyder på, at den kan stå over for et comeback, hvis olieprisen igen stiger.

»OPEC kan kontrollere olieprisen på den korte bane, men på den lange bane kan det være, at skiferolie kommer ind, og så har man i sidste ende bare flyttet markedsandele fra OPEC til USA,« siger Jens Nærvig Pedersen.

Et andet trusselsmoment mod en stigende oliepris er olieaftalens to outsidere. De to OPEC-lande Nigeria og Libyen, der begge råder over betragtelige mængder olie, blev fritaget fra at skære i deres produktion, da de stadig arbejder på at få den på fuldt blus efter perioder med politisk uro og borgerkrig i de to lande.

»Hvis der bliver skabt stabilitet i de to lande, så har de mulighed for at øge produktionen ganske pænt. Vi skal et pænt stykke ind i 2017, før vi begynder at se resultaterne af aftalen, men indtil da tager markedet aftalen for gode varer.«

Olieprisen er steget med 22 pct. siden OPECs første aftale den 30. november.