Nordea: Med OPEC-aftalen opgiver saudierne at holde Iran og Irak ude

Med den aftale, som sammenslutningen af olieeksporterne lande Opec onsdag har indgået i Wien, har Saudi-Arabien opgivet sin ambition om at holde de nye olieproducerende lande ude af oliemarkedet.

Foto: © Darren Whiteside / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vurderer olieanalytiker i Nordea Thina Margrethe Saltvedt.

Det er første gang siden 2008, at Opec har valgt at skære i olieproduktionen. Og en aftale mellem medlemslandene har været håbet af markedet, siden olieprisen styrtdykkede i slutning af 2014.

Årsagen, til at olieprisen dykkede, var, at verdens største olieproducent, Saudi-Arabien, forsøgte at fryse de to nye aktører, Iran og Irak, ude af markedet ved at dumpe priserne.

- De prøvede at skræmme dem, fortæller Thina Margrethe Saltvedt til Ritzau Finans.

Især Iran har været en torn i øjet på saudierne, idet begge lande mener, at de skal regnes som regionens stærkeste spiller. Iran har imidlertid kunnet begynde at eksportere olie igen, efter at en række vestlige sanktioner er blevet ophævet, som følge af at iranerne har lovet at ophæve sit atomprogram.

Iran har - efter mange år med sanktioner mod landet - ønsket at genopbygge landets hårdt pressede økonomi med et oliesalg, som landet mener, at det er gået glip af under årene med sanktioner.

- Siden har man så set, at saudierne har forsøgt at presse Iran og Irak ved at sige, at hvis ikke de var med på en aftale om at reducere produktionen, så vil man overlade prissætningen til markedet, fortæller Thina Margrethe Saltvedt.

Men også den strategi er Saudi-Arabien nu gået væk fra, idet Opec med Saudi-Arabien i spidsen i Wien er blevet enig om at mindske den daglige olieproduktion fra 33,6 mio. tønder til 32,5 mio.

Prisdumpingen har da også gjort ondt på Saudi-Arabien, som baserer mere eller mindre hele sin økonomi på oliepenge.

Verdens største olieproducent havde ifølge flere analyser råd til at holde presset på olieprisen oppe i omkring to år.

Men kongedømmet har selv et ekstremt højt forbrug af olie - især om sommeren for at generere elektricitet. Alt det er subsidieret. Derfor har saudierne tidligere på året blandt andet reduceret nogle af tilskuddene til brændstof for landets indbyggere.

I løbet af onsdagen er prisen på olie dog steget med over 7 pct. til knap 50 dollar tønden. Og Thina Margrethe Saltvedt vurderer, at den aftalte reduktion er nok til at balancere udbud og efterspørgsel og til i starten af næste år at sende olieprisen op på 55 dollar per tønde.

Olieprisen nåede bunden i januar, hvor der blot gik omkring 35 dollar per tønde, mens den i midten af 2014 var oppe omkring 100 dollar tønden.

Opec, der blev oprettet i 1960, producerer lidt over 40 pct. af al den olie, der bliver brugt i verden.