Olie fortsætter nedtur - nordsøolien under 40 dollar

Oliemarkedet fortsætter med at falde fredag morgen, hvor den europæiske referenceolie Brent definitivt har brudt 40 dollar per tønde nedad, og en tønde af den amerikanske West Texas Intermediate er godt på vej mod 35 dollar.

Oliepriserne er faldet til niveauer som ikke er set siden den globale finanskrise slog ud i lys lue, efter at en Opec-strategi, som går på om at forsvare markedsandele mod højomkostnings-producenter, har medført et rekordstort produktionsoverskud. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/VENEZUELA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De faldende oliepriser har sin baggrund i Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec, der på mødet sidste fredag besluttede ikke at reducere produktionen.

Og nye data viser nu, at Opecs produktionen steg til et treårigt maksimum i november, efter at produktionen er på vej op i Irak.

- Opecs produktion i november viser, at det globale udbudsoverskud øges. Det er svært at finde nogle prispåvirkende elementer på efterspørgselssiden. Olie kan falde til nær 30 dollar per tønde, siger råvareanalytiker Will Yun fra Hyundai Futures Corp i Seoul til Bloomberg News.

Oliepriserne er faldet til niveauer som ikke er set siden den globale finanskrise slog ud i lys lue, efter at en Opec-strategi, som går på om at forsvare markedsandele mod højomkostnings-producenter, har medført et rekordstort produktionsoverskud.

Overskuddet er i følge et estimat fra Det Internationale Energiagentur oppe på på næsten 3 mia. tønder.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster fredag morgen 39,45 dollar mod 39,90 dollar torsdag eftermiddag.

Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 36,50 dollar mod 36,95 dollar torsdag eftermiddag.

På guldmarkedet er handelen mere eller mindre gået i stå. Markedet følger blot dollarbevægelserne, mens det pengepolitiske møde i den amerikanske centralbanks Federal Open Market Committee (FOMC) næste uge afventes.

- Guldspekulanterne synes at foretrække at opholde sig på sidelinjen op til FOMC-mødet i næste uge. De seneste dages dollarbevægelser har bidraget til den sidelænse handel. Når den aggressive positionering i troen på at en Federal Reserve-renteforhøjelse vil finde sted i december tages i betragtning, vil en udebleven forhøjelse helt sikkert øge guld som kortsigtet sikker havn, vurderer strateg Bernard Aw fra IG Asia i Singapore ifølge Bloomberg News.

En troy ounce guld koster fredag morgen 1067 dollar mod 1072 dollar torsdag eftermiddag.

Blandt industrimetallerne er investorerne fanget mellem optimisme over den amerikanske vækst og bekymringer over, at en afmatning i Kina, og de deraf faldende råvarepriser, vil dæmpe udsigterne for den globale økonomi.

Det har fået minegiganter som Freeport McMoran og Glencore til at reducere investeringer og produktion på grund af lav efterspørgsel.

Fredag morgen koster et ton kobber 4589 dollar mod 4565 dollar torsdag eftermiddag.