Aktier: Den fedtede olie tager fokus i afdæmpet marked

Foto: FAISAL AL NASSER. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Der er fredag morgen lagt op til en relativt stille start på det danske aktiemarked. Det vil ske på en handelsdag, hvor der er stor fokus på den lave oliepris og konsekvenserne for de selskaber, der læner sig tæt op af den sorte og fedtede råvare.

Herhjemme endte det danske C20 Cap-indeks torsdag 1,1 pct. lavere i 1017,7. Hele 19 ud af de 20 aktier i eliteindekset måtte tage til takke med fald i gårsdagens handel.

- Aktiemarkedet var igen presset af olieprisfald. S&P 500-indekset lukkede dog i plus efter tre dages fald på trods af fortsat olieprisfald. Olieprisen ligger her til morgen tæt på det laveste niveau i syv år, noterer Sydbank i fredagens morgenrapport.

De amerikanske aktiemarkeder - her i blandt S&P 500-indekset - lukkede således torsdag med stigninger på mellem 0,3 og 0,5 pct. Og mens de amerikanske aktiefutures en times tid før åbning ligger til stigninger på omkring 0,2 pct., peger futures for det tyske Dax-indeks til et fald i samme størrelsesorden.

Blandt de danske selskaber vil der blive kigget mod aktierne i det lyseblå konglomerat A.P. Møller-Mærsk, som stadig er i fokus på grund af den lave oliepris samt fredagens offentliggørelse af containerraterne, der lige nu ligger historisk lavt.

Desuden fik Mærsk, hvis B-aktie torsdag lukkede 1,4 pct. lavere i 9500 kr., af Jyske Bank torsdag skåret 1000 kr. af kursmålet, så kursmålet fra den Silkeborg-baserede bank nu lyder på 11.000 kr. Det lavere kursmål blev begrundet med den svage oliepris.

Inden for forsikringssektoren kan der komme interesse om Tryg, der endte 1,8 pct. lavere i 133 kr., samt Topdanmark, der lukkede i 192 kr. efter et fald på 1,8 pct. Begge selskaber får finjusteret kursmålet af Goldman Sachs.

Hvor Tryg får løftet kursmålet med 3 kr. til 148 kr., og anbefalingen "køb" fastholdes, løftes Topdanmarks kursmål til 204 kr. fra 200 kr., mens anbefalingen "neutral" fastholdes.

I en anden sektor var der torsdag bank til bankerne, idet finanssektoren var den gruppe, der noterede det største tilbagefald i det brede europæiske Stoxx 500-indeks. Og herhjemme fulgte blandt andre Danske Bank og Nordea udviklingen hos de europæiske storbanker, idet Danske Bank endte 1,9 pct. lavere i 180,70 kr., mens Nordea gik 1,7 pct. tilbage i 73,30 kr.

Uden for eliteindekset kommer der regnskabsnyt fra Brd. Klee, som torsdag endte uændret i 3000 kr. Selskabet kommer med regnskab for fjerde kvartal i det forskudte regnskabsår 2014/15. For hele regnskabsåret 2014/15 venter firmaet et lavere resultat end i 2013/14.

Desuden uddeler Ambu fredag tidlige julegaver til sine aktionærer, idet selskabet udbetaler udbytte på 0,95 kr. Det kan have en negativ virkning på aktiekursen, som torsdag endte uændret i 203 kr.