Microsoft tæt på topchef - Gates på vej ud

Softwaregiganten menes klar med topchef Steve Ballmers afløser. Det kan samtidig betyde et farvel til medstifter Bill Gates som bestyrelsesformand.

Foto: DON EMMERT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Manden, der skal stå i spidsen for og styre verdens største softwareproducent Microsoft sikkert ind i en uvis fremtid, er tilsyneladende fundet og vil blive udnævnt inden for kort tid.

Skiftet på topposten til sandsynligvis samtidig betyde et farvel til Microsofts grundlægger, Bill Gates, som bestyrelsesformand.

Den indiskfødte, 46-årige Satya Nadella, som i dag står i spidsen for Microsofts satsning på nettjenester, står til at skulle afløse Steve Ballmer, der har regeret, siden han i 2000 overtog roret efter netop Bill Gates, som dengang fortsatte som bestyrelsesformand. Satya Nadella bliver dermed den blot tredje topchef for Microsoft siden grundlæggelsen for 39 år siden, i 1975.

Steve Ballmer meddelte i efteråret, at han senest til sommer vil forlade sin toppost.

22 år i Microsoft

Satya Nadella kender i den grad Microsoft indefra. Han har arbejdet der i 22 år og står i dag i spidsen for al Microsofts teknologi, som bruges på virksomheders servere og andre steder i »bagbutikken«. Han nyder stor respekt både internt i selskabet og blandt analytikerne men har aldrig stået i spidsen for en virksomhed tidligere og slet ikke en i Microsofts størrelse.

Microsoft havde i det regnskabsår, som sluttede i juni 2013, en omsætning på 78 milliarder dollars. Satya Nadella har dog tidligere været chef for Microsofts softwaredivision til erhvervslivet, som dengang omsatte for 20 milliarder dollars. Hans nuværende afdeling sikrer omkring to tredjedele af Microsofts overskud.

Microsofts bestyrelse med bestyrelsesmedlem John W. Thompson i spidsen har brugt tiden siden august til at søge internt og eksternt efter Steve Ballmers afløser. Samtidig har kritikken lydt mod Bill Gates, der af nogen anses for at være en klods om benet på Microsoft, fordi han ikke evner at tænke ud over de vante baner og derfor ifølge kritikerne står i vejen for, at Microsoft kan udvikle sig.

Farvel til Gates

Ifølge flere aviser og nyhedsbureauer står John W. Thompson til at overtage rollen som bestyrelsesformand, mens Bill Gates, som stadig ejer en pæn aktieandel i Microsoft men løbende sælger ud, fortsætter i bestyrelsen. John W. Thompson er tidligere topchef for antivirusfirmaet Symantec, der bl.a. har Norton-sikkerhedspakken på sine hylder, og var før da gennem længere tid direktør i IBM.

Undervejs i søgningen efter en ny topchef har en række navne været i spil, heriblandt topchefen for bilproducenten Ford, Alan Mulally, og topchefen for den svenske netværksgigant Ericsson, Hans Vestberg. Begge har meddelt deres bestyrelser, at de ikke forlader deres nuværende selskaber.

Også Tony Bates, der står i spidsen for Skype, som Microsoft købte i maj 2011 for 8,5 milliarder dollars, samt topchefen for Nokia, Stephen Elop, har været i spil. Microsoft har netop købt Nokia for 40,5 milliarder kroner og overtager styringen inden for de kommende måneder.