Ny Microsoft-topchef først i 2014

Steve Ballmers afløser kan først udpeges i begyndelsen af næste år, siger softwaregiganten.

Steve Ballmer (til venstre), som siden 2000 har været Microsofts topchef, skal afløses, og Bill Gates (til højre) er som bestyrelsesformand med til at finde hans afløser. Arkivfoto: Robert Sorbo, Microsoft/Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: HO

Microsoft får først ny topchef i begyndelsen af 2014.

Det siger bestyrelsesmedlem John Thompson, som står i spidsen for den fire mand store komité, hvis opgave er at finde afløseren for Steve Ballmer, der senest om seks måneder træder tilbage som topchef for verdens største softwareproducent.

Det er første gang, at der kommer så konkrete udmeldinger fra Microsoft. Omvendt havde mange ventet, at Microsoft ville have en ny koncernchef klar i december eller januar.

En håndfuld kandidater tilbage

Steve Ballmer, som har stået i spidsen for Microsoft siden 2000, meddelte i august, at han går af inden for 12 måneder. Han overtog dengang roret efter Microsoft-medstifter Bill Gates, der fortsat er bestyrelsesformand for koncernen og i øvrigt sidder med i udpegelseskomitéen.

»Vi rykker godt fremad, og jeg forventer, at vi vil fuldende vort arbejde tidligt i 2014,« lyder meldingen fra John Thompson på en blog på Microsofts netsted.

Efter sigende er der nu kun en håndfuld mulige kandidater tilbage til topjobbet. De indbefatter bilproducenten Fords topchef, Alan Mulally, men også et par interne kandidater. Derimod er den tidligere næstkommanderende i mobilchipproducenten Qualcomm, Steve Mollenkopf, ikke længere med i feltet; han blev tidligere på ugen udpeget som ny topchef i Qualcomm.

Kritik af Bill Gates

John Thompson skriver, at man havde over 100 mulige kandidater i kikkerten. Der er ført samtaler med »flere dusin«, og derefter er al energi lagt i »en gruppe på omkring 20«.

»Efterhånden som denne gruppe snævredes ind, har vi foretaget dybere research og undersøgelser, og det er sket i hele bestyrelsen,« siger John Thompson.

Microsoft er midt i en større omstilling fra at være særligt PC-centreret til at kunne brede sig over mere. Desuden er Microsoft begyndt at producere egen hardware, senest tavle-PCen Surface.

Der har været megen rummel om Bill Gates' fortsatte rolle i selskabet. Nogen ser ham som en stopklods for Microsofts videre udvikling i nye retninger, fordi han ikke vil slippe tøjlerne helt.