Ny chipchef hasteudnævnt for at undgå flugt til Microsoft

Verdens største producent af mobilchips skifter topchef for at forhindre, at den nye chef smutter til Microsoft.

Foto: EMMANUEL DUNAND. Steve Mollenkopf overtager til marts ledelsen af Qualcomm, som er verdens største producent af mobilchips. Dermed forhindres han i at stå i kø til det ledige topjob hos Microsoft. Arkivfoto: Emmanuel Dunand, AFP/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Den overraskende udnævnelse af ny topchef i verdens største producent af mobilchips, Qualcomm, betyder, at Steve Mollenkopf nu udgår af slutspillet om at blive Steve Ballmers afløser som øverste mand i Microsoft.

Qualcomm udnævnte overraskende den 44-årige Steve Mollenkopf, som har været daglig driftschef og dermed nummer to, til at efterfølge Paul Jacobs som koncernchef i selskabet. 51-årige Paul Jacobs er søn af Qualcomms medstifter. Steve Mollenkopf har hele tiden været betragtet som den oplagte afløser, men chefskiftet blev speedet op for at forhindre, at han skulle blive shanghajet af Microsoft, der er på jagt efter en ny topchef, når Steve Ballmer senest om et halvt år forlader den post, som han har beklædt siden 2000.

Hold på manden

Så sent som i torsdags nævnte nyhedsbureauet Bloomberg Steve Mollenkopf som en af kandidaterne til Microsoft-topjobbet.

»Han ville være blevet en fremragende topchef. Men Qualcomm ville ikke miste ham, og det giver mening for mig. Hvis jeg var søn af stifteren af et selskab til 130 milliarder dollars, ville jeg ønske at være sikker på, at jeg har topmanden bag mig - og Steve er helt sikkert sådan en mand,« siger Chris Rolland, analytiker hos FBR, til nyhedsbureauet Reuters.

Steve Mollenkopf overtager roret til marts.

Paul Jacobs afløste sin far, Irwin, som topchef i Qualcomm i 2005. Han fortsætter nu som bestyrelsesformand med fokus på udvikling af ny teknologi.

Mere værd end Intel

Qualcomm er stiftet i 1985 og er i dag den vigtigste og største producent af de computerchips, som sidder i smartphonetelefoner. Netop den position betyder, at Qualcomm har overhalet verdens største chipproducent overhovedet, Intel, i værdi. Intel har nemlig sin styrke i den klassiske computerverden, som er ramt af tilbagegang, og det er ikke lykkedes Intel at få et godt fodfæste på smartphone- og tavle-PC-markedet, som er dér, hvor pengene lige nu ligger.

Steve Mollenkopf stod for Qualcomms hidtil største opkøb, nemlig af producenten af radiofrekvenschips Atheros Communications i 2011 for 3,1 milliarder dollars.