Landbruget torpederet af realkredittens tårnhøje bidrag

Landbruget kritiserer bidragssatsernes himmelflugt. Fra 2007 til 2014 er satserne mere end fordoblet viser analyse. Blå blok i Folketinget har indkaldt erhvervs- og vækstminister Henrik Sass-Larsen (S) i samråd om problemerne.

Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har aldrig været så billigt som at låne penge som nu. I hvert fald, hvis man isoleret ser på renterne, der er historisk lave og ligger helt i bund.

Den historie fortæller mange medier i denne tid. Men den sag er mere nuanceret, mener de  i landbruget og den tilknyttede agroindustri, der ét af Danmarks største eksporterhverv.

Bidragssatsernes himmelflugt bekymrer i dén grad brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer.

»Stigningerne i realkreditinstitutternes bidragssatser på lån til landbrug har været urimeligt store,« siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer,

Landmændene og deres store andelsvirksomheder, Arla Foods, Danish Crown, DLG og Danish Agro, oplever, at realkreditten opkræver meget højere bidragssatser, mens bankerne tager høje renter på gæld, specielt kassekreditter.

Ifølge Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i brancheorganisationens videnscenter, SEGES, havde danske heltidslandbrug sidste år på næsten 1,6 milliarder kr. i samlede omkostninger til bidrag til realkreditlån.

Det viser en ny analyse, som SEGES har lavet.

»Det er tale om en stigning på cirka 900 mio.  kr. i forhold til 2008. Alene stigningen i bidragssatserne fra 2012 til 2014 kostede landbruget over 300 mio. kr. Stigningen fra 2008 skyldes både flere realkreditudlån og højere bidragssatser. Mens udlånet er steget med 35 procent, er omkostningerne til bidrag steget med 118 procent,« siger Klaus Kaiser.

Bidragssatserne på realkreditlån til landmænd er i gennemsnit mere end fordoblet fra godt 0,4 procent i 2007 til 0,96 procent i 2014, viser analysen.

Halvdelen af alle landmænd betaler en bidragssats på mellem 0,9 og 1,2 procent på deres realkreditlån.

Det er især på F1- og F2-lån, at landmændene mærker de største stigninger.

De øgede bidragsbetalinger skal ses  i forhold til realkreditinstitutternes omkostninger og risiko. Realkreditinstitutterne tager således de højeste bidragssatser på de risikable lån.

Stigningerne i realkredittens bidragssatser for landbrugslån virker til at være uforholdsmæssigt store, ja de er urimeligt store lyder kritikken fra Landbrug & Fødevarers Martin Merrild.

»Hvis de penge, realkreditinstitutterne får ind på ekstra bidrag, bliver brugt til at eksperimentere med bankvirksomhed eller højere aflønning af ejerne, dvs. udbetalinger til ejerne, så er det negativt,« siger han.

Og er der noget, landbruget ikke kan tåle lige nu, så er det flere regninger. Da der er hårdt pres på indtjeningen, har landbruget stift fokus på alle omkostninger.

»Både landmænd og andre i samfundet har lave renter på banklån. Derfor er det ærgerligt, at bidragssatserne på realkreditlån ikke sænkes,« siger Martin Merrild.

I perioden 2007-2013 var realkredittens samlede tab under én milliard kr. Men i samme periode betalte landbruget over otte milliarder kr. i bidrag.

Omkostningerne dækker tillige realkredittens administrations- og kapital-og  finansieringsomkostninger, som under finanskrisen er steget.

Ifølge beregninger fra Berlingske Research indkasserede de fire store realkreditinstitutter i Danmark, Nykredit, Realkredit Danmark, Nordea Kredit og BRFKredit tilsammen over 18,4 milliarder  kr. i bidragsindtægter i 2014. Og her udgør landbruget som nævnt omkring 1,6 milliarder kr.

Mens Nykredit fra 2010 til 2014 havde en vækst på lån på 10 procent til 8,4 milliarder kr., steg bidragene med 66 procent. Nordea Kredit havde en vækst i lån på 20 procent til 2,9 milliarder kr., og bidragene steg med 83 procent i samme periode.

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass-Larsen (S) skal i et samråd i Folketinget, som folketingsmedlemmer fra blå blok har indkaldt til, svare på, hvilken sammenhæng, der er mellem en landmands polstring og de bidragssatser, landmanden betaler.

Samtidig skal ministeren svare på, hvordan det påvirker landbruget, at Finanstilsynet har strammet reglerne for værdiansættelse af landbrugsbygninger.

Det er Kim Andersen (V), Brian Mikkelsen (K), Hans Kristian Skibby (DF) og Joachim B. Olsen (LA), der har indkaldt til samrådet.

Stemningen i fødevareindustrien og landbruget er meget dårlig, skriver Finans.dk. Nye konjunkturmålinger fra Landbrug & Fødevarer viser, at sidste uges fyringer af 280 ansatte på Danish Crown i Ringsted kan blive fulgt af nye afskedigelser.

»Stemningen er helt i bund. I nogle brancher - herunder især slagterierne - mangler man råvarer, fordi de danske rammevilkår begrænser produktionen. Samtidig er hele erhvervet præget af Ruslands boykot af fødevarer fra EU,« siger Thomas Søby, cheføkonom i Landbrug &Fødevarer til Finans.dk.

Boykotten af Rusland har medført, at en lang række markeder er oversvømmet med varer, der ikke kan sendes til Rusland. Og det er med til at presse priserne og indtjeningen i fødevareindustrien, og dermed rammer det også ejerne, landmændene.