Banker har stadig 38 mia. på spil i landbruget

Selv om bankerne allerede har tabt milliarder af kroner på krisen i landbruget, kan mere være på vej. For bankerne har stadig milliarder i udeståender i dansk landbrug, som der ikke er nedskrevet på.

Alene på palæejendommen Skovbækgård i Holsted står Jyske Bank til at tabe 48 mio. kr. Foto: Palle Peter Skov Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seks største banker har stadig 38 mia. kr. i gæld til det pressede landbrugserhverv, som der endnu ikke er nedskrevet på. Det er særligt interessant, for 2015 tegner til at blive et nyt rigtigt svært år for landbruget.

Hvor dybt, landbrugskrisen stikker hos bankerne, blev synligt tirsdag, da Jyske Bank fremlagde et skuffende underskud på bankdriften på godt 800 mio. kr.

Bankens resultat blev kun reddet af særlige indtægter fra fusionen med BRFkredit. Yderligere nedskrivninger på landbruget for ca. 700 mio. kr. var centralt for bankens dårlige resultat. Også andre banker har på forkant taget store tab i landbruget efter pres fra Finans­tilsynet.

Alligevel advarer Jyske Bank-topchef Anders Dam om yderligere vanskeligheder for landmændene:

»2015 ser indtil videre ud til at blive et rigtig træls år for landbruget.«Har vi set det værste?

»Nej, det tror jeg rent faktisk ikke. Rent lukningsmæssigt tror jeg slet ikke, at vi har set det værste. Det er først ved at begynde for alvor. Når jeg ser på vores egen portefølje, så kommer vi desværre – medmindre situationen pludselig ændrer sig dramatisk til det bedre – til at sætte en del landmænd fra gården. Ud af de der 950 tager vi vores markedsandel. Vi har en fem-seks pct. af det, så det er en 50-60 stykker, som, vi tror, kommer til at forlade gården i 2015,« siger Anders Dam.

Som beskrevet i Berlingske Business sker der typisk det, at banken taber hele sit lån, hvis en gård skal sælges. Det kan løbe op i 50 mio. kr. på bare én gård.

Berlingske Business har indhentet den andel af lån til landbruget, som bankerne har nedskrevet på. Tallene viser, at Jyske Bank sammen med Danske Bank relativt set har sat mest af til tab i landbruget med 26 pct. af lånene, mens landets største landbrugsbank, Nordea, har nedskrevet 14 pct af deres lån til erhvervet.

I Danske Bank har man samlet bankudlån til dansk landbrug for 10,4 mia. kr. Heraf er der nedskrevet for 2,7 mia. kr., hvoraf langt størsteparten er på mælk- og svineproducenter. Alligevel vil Danske Banks kreditdirektør Henrik Hoffmann ikke udelukke nye tab.

»Landbrugets situation strækker sig ind i 2015. Det er vanskeligt at drage klare konklusioner, men vi følger området med stor bevågenhed og arbejder aktivt med vores landbrug for at finde fornuftige løsninger, hvor det er muligt.«