Banker beder minister om hjælp til landmænd

Den danske banksektor har allerede tabt milliarder af kroner på krisen i landbruget, men alligevel kan flere store tab være på vej. Nu vil finanssektoren have hjælp.

Treagervej 10, 6670 Vejen. Landbrug til salg for 56 millioner kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Palle Peter Skov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifølge Berlingske Business har de seks største danske banker tilsammen udlånt 38 mia. kr. til landbruget, som der ikke er lavet nogle nedskrivninger på.

Og landbrugets dybe krise og bankernes relation til krisen blev illustreret tirsdag, hvor Jyske Bank aflagde et særdeles skuffende regnskab, der viste et underskud på bankdriften på 800 mio. kr. Det var ikke mindst som følge af massive nedskrivninger på udlån til landbruget på omkring 700 mio. kr.

Nu har Realkreditrådet, Finansrådet og Realkreditforeningen taget kontakt til erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) for at sikre landbruget bedre rammevilkår.

»Den aktuelle situation er ganske alvorlig for dele af dansk landbrug. Med høj gæld og svag kapitalisering er disse landbrug i en økonomisk sårbar situation. Det gør det vanskeligere for fødevarevirksomhederne og denne del af landbruget at komme igennem krisen,« skriver de i et brev til ministeren.

»Den russiske handelsboykot af varer fra EU har ført til et fald i salgspriserne på blandt andet mælk og svinekød, hvilket har skærpet situationen. Finanssektoren følger med bekymring udviklingen og støtter landbrugets arbejde for bedre rammevilkår,« står der i brevet, der også er sendt til Finansminister Bjarne Corydon (S), minister for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Dan Jørgensen (S), miljøminister Kirsten Brosbøl samt formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild.

Landbrug & Fødevarer har allerede fremlagt konkrete forslag til indsatsområder som implementering af målrettet miljøregulering, et loft for kommunernes sagsbehandlingstid på miljøgodkendelser, samt hurtig hjælp til at åbne nye eksportmarkeder i Asien, Afrika og Sydamerika.

Samtidig opfordres regeringen også til fremadrettet i en periode at stoppe for nye danske særregler på landbrugsområdet.

»Landbrugets rammevilkår bør også sammenlignes med andre europæiske lande, såsom Tyskland, Sverige og England, hvor man identificerer mulige danske overimplementeringer af EU-lovgivning, der skader indtjeningsevnen i dansk landbrug. International sammenligning af rammevilkårene vil være en kraftig inspiration til, hvor man kan forbedre indtjeningen for dansk landbrug,« skriver de tre organisationer.