Bank risikerer tab på 100 mio. kr på luksuslandbrug

Et 700 kvadratmeter luksuspalæ, en negativ egenkapital og år efter år med underskud præger gården med kælenavnet »Lille Amalienborg«. Taberen ser ud til at blive landets 10. største bank, Den Jyske Sparekasse, som endnu ikke har trukket stikket på gården ved Grindsted.

Foto: Palle Peter Skov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man tror knap sine egne øjne, når man ser det hvide luksuspalæ ligge dér på de sandede jorder på den tidligere jyske hede. Blandt de lokale beboere har ejendommen fået navnet »Lille Amalienborg«.

Ejendommen ved Grindsted, der har et boligareal på 700 kvadratmeter, ligner mere hovedbygningen til et slot eller et herresæde end en svinefarmers stuehus. Det tilhører den dynamiske og motorglade landbrugsmatador Bernhard Marinus Mortensen, der i mange år har ført sig frem med et dristigt og risikovilligt landbrug.

Luksusboligen i det åbne land, der er opført i 2004, er det mest synlige beviser på, at Bernhard Marinus Mortensen står bag et af landets største svinelandbrug, koncernen Mortensen Agro A/S.

Palæet ligger på den lille smalle Lund­hedevej tæt ved byen Grindsted i Billund Kommune. Hovedsædet er et toetagers stuehus med 16 værelser, tre badeværelser og fire toiletter.

Toppen af gældsbjerget

Men bag både luksuspalæ og koncernens svinefarme, hvoraf den ene ligger på den anden side af vejen og er koncernens administrative hovedkontor, ser det alt andet end rosenrødt ud.

For 45-årige Bernhard Marinus Mortensen og hans Mortensen Agro er en af Danmarks mere pressede og tungt gældsatte landmænd. Han er samtidig en bemærkelsesværdig historie om, hvordan banker for at undgå tab på store landbrug går meget langt for at holde liv i selv nødlidende kæmpefarme.

For den økonomiske nedtur i et landets vigtigste eksporterhverv, landbruget, ses tydeligt på resultaterne hos Bernhard Mortensen. Berlingske Business har gennemgået de pantsætninger, der er foretaget på ejendommen. Alene Danske Banks Realkredit Danmark har tinglyst gæld for 53 mio. kr., mens Den Jyske Sparekasse har pant for 55 mio. kr.

Men det kan vise sig blot at være toppen af gældsbjerget, for ved udgangen af 2013 var Bernhard Mortensens samlede gæld 214 mio. kroner i aktieselskabet Mortensen Agro ifølge regnskabet. Tallene for 2014 er endnu ikke offentlige. Men det tyder på, at Danmarks 10. største bank, Den Jyske Sparekasse med hovedsæde i Grindsted, står til et kæmpetab på et to- eller trecifret millionbeløb, hvis storfarmerens selskab går på tvangsauktion eller skal sælges.

Men man skal måske snarere spørge banken, hvorfor den endnu ikke har erklæret Mortensen Agro konkurs. For selskabets regnskaber ser temmelig håbløse ud. For Mortensen Agro har ikke haft overskud siden 2006. På fem år fra 2009 til 2013 har der været et samlet underskud efter skat på 86 mio. kroner. Helt tilbage i 2009-regnskabet tog revisor forbehold for risiko for manglende finansiering af den fortsatte drift. Der blev endda også taget forbehold for yderligere tab på egenkapitalen, hvis ejendommen realiseres. Driften har stort set givet et nulresultat, men i 2013 er der foretaget store nedskrivninger på værdien af beboelses- og produktionsbygninger, ligesom der har været finansielle omkostninger. Egenkapitalen er gået fra minus tre til minus 80 mio. kroner på de fem år.

Ifølge Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef og landbrugsekspert hos Seges, der tidligere hed Videncenter for Landbrug, er det en svær sag for en bank at vurdere, om en gældsat landmand skal have lov til at fortsætte, eller om nøglen skal drejes om, og gården sælges:

»Banken tænker jo, hvordan får vi mindst tab på det her. Man kan vælge at forlænge driftskreditterne i håb om, at han får vendt resultatet, eller man kan prøve at få ham afviklet og få en ny ejer ind. Gør man det sidste, er det ofte forbundet med tab, fordi banken som kreditor står først.«

Påholdende med at eftergive gæld

Klaus Kaiser vil ikke forholde sig til den konkrete landmand, men han påpeger, at det er mere sandsynligt, at landmanden får lov til at blive på gården, hvis hans driftsresultater er gode. Til gengæld vil det kun i sjældne tilfælde være sådan, at gårdejeren får eftergivet gæld fra banken.

»Bankerne er meget påholdende med at eftergive gæld. For rygtes det, vil andre landmænd have det samme, ligesom det kan virke som en rød klud for de landmænd, der klarer sig uden problemer,« siger Klaus Kaiser.

Berlingske Business ville gerne have spurgt Den Jyske Sparekasse om en kommentar til, at svineproducent Bernhard Marinus Mortensen i de økonomisk ophedede 00ere opførte det 700 kvadratmeter store stuehus med to tårnlignende bygninger og en have med en lille sø med galvaniseret bro og bane til beachvolley. Den Jyske Sparekasse mærker ligesom en lang række andre danske banker, at dansk landbrug har det svært. Siden sommer har Ukraine-krisen og andre internationale forhold sendt prisen på mælk og svinekød i bund, hvad der puster til de i forvejen alvorlige problemer med kraftig gældsætning af landbruget herhjemme, I årsregnskabet, der kom i sidste uge, nedskrev Den Jyske Sparekasse mere end 400 mio. kr. på landbrug og ejendomssektoren, hvad der sendte Den Jyske Sparekasse ud af 2014 med et utilfredsstillende underskud på 122 mio. kr. før skat.

En bedrift som Mortensen Agro bør alt andet lige være synlig i tal af den størrelsesorden. Men bankdirektør Claus E. Petersen ønsker ikke at udtale sig om konkrete kundeforhold. I stedet udtaler han sig om Den Jyske Sparekasses praksis, når en gård har underskud og negativ egenkapital.

»Hvis vi vurderer, at et landbrug ikke er overlevelsesdygtigt, finder vi en aftale sammen med driftslederen. At det er overlevelsesdygtigt indebærer, at man er en dygtig landmand og har nogle gode produktionsresultater. Er man på grund af et skævt etableringstidspunkt, sygdomsperiode eller andet kommet i en situation, der gør tingene brogede, så laver vi en aftale med folk. Men vi holder ikke landbrug, som ikke er overlevelsesegnede, i live på den lange bane. Det kan jeg sige med sikkerhed,« siger han.

Aftale om gældseftergivelse indgået

Som Berlingske Business har beskrevet på det seneste, sender nogle af de større banker, herunder Nordea og Jyske Bank, nu deres dårlige landbrug på markedet, hvad der bringer kæmpetab frem i lyset. Penge­institutterne realiserer dermed tab, som ofte betyder, at de taber hver en krone, de har lånt til konkrete storbedrifter:

»Vi afhænder også landbrug. Vi er heldigvis i den situation, at vi de fleste gange kan vi gøre det i fornuftig forståelse med ham eller hende, der har ejet det. For er der ikke lys for enden af tunnellen, bliver folk jo også trætte. Og det har hverken vi eller de en interesse i,« siger Claus E. Petersen fra Den Jyske Sparekasse.

Han påpeger, at en tredjedel af bankens lån til landbruget er sundt. Hvad så med de sidste to tredjedele af landbrugene?

»Det er dem, vi har nedskrevet på, eller den ene tredjedel er i hvert fald. Vi er glade for at have landbrug, men de fylder lige rigeligt i vores bøger. På den rigtig lange bane havde jeg gerne ønsket, at vores udlån til landbrug i stedet var på 15 procent,« siger Claus E. Pedersen. Har I nedskrevet, hvis det er en ejendom med negativ egenkapital og meget gæld? »Hvis der er negativ egenkapital og negative driftsresultater, vil den kombination som altovervejende hovedregel betyde, at det er et engagement, der enten er nedskrevet på eller sat penge af til,« forsikrer bank­direktør Claus E. Pedersen.

Berlingske Business erfarer, at der er en indgået en aftale om gældseftergivelse mellem Bernhard Marinus Mortensen og Den Jyske Sparekasse. Det betyder, at banken taber et stort millionbeløb måske op mod 100 mio. kr. på gården, men måtte gode konjunkturer igen tilsmile landbruget, er der mulighed for, at banken kan få sine penge igen. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Bernhard Marinus Mortensen.