Kenyansk Vestas-ordre fik "verdens længste fødsel"

Det har taget så lang tid at få det kenyanske vindmølleprojekt på plads, at mølletypen ikke længere er i produktion.

Arkivfoto. Vestas' afrikanske ordre har været syv år om at blive til virkelighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: LARRY W. SMITH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er syv år siden, man første gang begyndte at snakke om vindmøller i Rift Valley i Kenya, men nu er ørkenvandringen endelig slut.

Finansieringen af vindmølleparken ved Lake Turkana er endelig på plads, og byggeriet så småt i gang som forberedelse til de 365 vindmøller, Vestas skal levere.

»Den vindmøllepark har haft verdens længste fødsel. Vi hørte om det første gang for 6-7 år siden, og for tre år siden blev Vestas bekræftet som leverandør. Men det er altså først nu, at ordren er endeligt i hus,« siger Jacob Pedersen, senioranalytiker i Sydbank.

»Det ligner ikke den type standardprojekter, Vestas plejer at levere til. Og faktisk har det taget så lang tid at få kontrakten på plads, at vindmølletypen ikke længere er i produktion. Men for en ordre på den størrelse, så kan man godt lokke Vestas til at omstille produktionen til en ældre mølletype i en periode.«

Den første strøm ventes at blive produceret i 2017, og når vindmølleparken er på fuld kraft, vil den levere 15 procent af Kenyas elforbrug. Finansieringen er kommet på plads gennem Klimainvesteringsfonden, der er et samarbejde mellem Udenrigsministeriet, Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) og en række andre fonde og pensionskasser.

»Det er en vigtig milepæl, vi har nået, og jeg er rigtig glad for, at Klimainvesteringsfonden kan bidrage til at levere klimavenlig energi til Kenyas videre udvikling,« siger Tommy Thomsen, der i dag er adm. direktør i IFU. Han kom til fonden fra et job som direktør for Nordic Tankers og har en række Mærsk-topposter bag sig.

Her ligger Lake Turkana, det er verdens største ørkensø.