Vestas lander gigantordre i Kenya

Danske vindmøller kommer i fremtiden til at stå for 15 procent af landets elforsyning. Ordren har en værdi af fem milliarder kroner.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har taget syv års forberedelse, men nu har den danske vindmølleproducent Vestas sikret sig ordren på 365 vindmøller til Kenyas største vindmøllepark, oplyser selskabet i en fondsbørsmeddelelse.

Lake Turkana-vindparken kommer til at være på 310 MW og vil dermed producere 15 procent af Kenyas strøm. Ordren drejer sig om Vestas' V52-850 kW-møller samt 15 års serviceaftale.

Vindmølleparken ligger meget isoleret, så før der kan bygges noget, skal der laves 300 km transport og serviceveje. Dertil kommer 400 km el-transmissionslinjer. Forventningen er, at strømproduktionen kan begynde i 2017.

Ordren falder på et tørt sted. Normalt er december en guldrandet måned for vindmølleselskabet, men i år har det været småt med den offentliggjorte ordretilgang. Med denne ordre lander Vestas' ordrebog i år på 5.381 MW.

Lake Turkana-vindparken har været på tegnebrættet i syv år, men nu er finansieringspakken på i alt fem milliarder kroner endelig kommet på plads gennem Klimainvesteringsfonden, der et samarbejde mellem Udenrigsministeriet, Investeringsfonden for Udviklingslande, PensionDanmark, Pensionskassernes Administration, Pædagogernes Pensionskasse, Dansk Vækstkapital og Aage V. Jensen Foundation.

»Det er en god dag for grøn energi og beskæftigelse i Kenya. Projektet kommer i stand med finansiering fra Klimainvesteringsfonden, og det viser, at vi gennem et tæt privat og offentligt samarbejde kan skabe resultater, der både gavner det globale klima, dansk erhvervsliv og beskæftigelsen i Kenya,« siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).