Kort forlængelse af skatterabat i USA en »joke«

Vedtagelsen af en forlængelse af den amerikanske skatterabat for vindmølleinvesteringer (PTC) onsdag i Repræsentanternes Hus frem til udgangen af 2014 kan ifølge aktieanalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank bedst betegnes som en vittighed.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vedtagelsen af en forlængelse af den amerikanske skatterabat for vindmølleinvesteringer (PTC) onsdag i Repræsentanternes Hus frem til udgangen af 2014 kan ifølge aktieanalytiker Jacob Pedersen fra Sydbank bedst betegnes som en vittighed.

»Hvis det ender med at blive en forlængelse til udgangen af 2014, så kan det vel bedst beskrives som en joke«, siger han til Ritzau Finans.

Med den ordreindgang, der blev sikret under det tidligere vindue med PTC-støtte, har sektoren ifølge analytikeren rigeligt at lave i forhold til opstillinger af nye møller indtil udgangen af 2015. Derimod risikerer udviklingen af pipelinen af projekter til opstillinger at gå i stå de efterfølgende år.

»Problemet er, at den fremdrift, der er i alle de projekter, som gerne skulle opstilles i 2016 og 2017, den stopper jo inden for det næste halve år, hvis der ikke kommer nogen forlængelse frem mod 2015 og 2016. Det er det, man skal undgå. Sektoren kan ikke bruge en forlængelse til udgangen af 2014 til noget som helst«, vurderer Jacob Pedersen.

Han tvivler stærkt på, at sektoren kan nå at få presset et større ordreflow igennem, hvis det ender med en forlængelse blot til årsskiftet.

»Det har jeg godt nok svært ved at forestille mig. Det ville være et tilfælde, hvis projekter, man regnede med kunne opstilles i 2016 og 2017, lige akkurat er grydeklar til at sikre sig tilskud inden for de næste tre uger«, begrunder analytikeren.

Derfor har han svært ved at se, hvordan en forlængelse på tre uger rigtigt skal kunne give sektoren noget. Fokus er nu vendt mod Senatet, hvis finansudvalg tidligere i år stemte for en forlængelse af ordningen til udgangen af 2015.

»Det, som vindmølleindustrien skal håbe på, er, at Senatet vedtager en forlængelse af skatterabatten til udgangen af 2015 eller 2016 - absolut helst 2016, hvis det for alvor skal give mening, og at det kompromis, man så finder i Kongressen mellem den her joke, som Repræsentanternes Hus nu har vedtaget, og så den her to års forlængelse, bliver Senatets forslag«, siger Jacob Pedersen.

Hos Vestas vurderer kommunikationschef Michael Zarin da også, at det er for tidligt at konkludere udfaldet af de politiske forhandlinger i USA.

»Kongressen fortsætter med at overveje forskellige muligheder for at forlænge PTC-ordningen. Det er for tidligt at drage konklusioner på det endelige resultat. Vi vil fortsætte med at slå til lyd for en mere langsigtet forlængelse af PTC, som en del af en stabil, fair og rationel amerikanske energipolitik«, siger Michael Zarin til Ritzau Finans.

Ekspert: Midtvejsvalg sender ofte aktierne op