Total forvirring om pensionstilbud i hektisk slutspurt

De danske pensionsselskaber skal være langt bedre til at tilbyde den nye pension i form af aldersopsparingen til næste år, hvis regeringen får held med at forlænge skatterabatten på pensionen. Sådan lyder det fra Forbrugerrådet og uafhængige økonomiske rådgivere.

For kunderne hos eksempelvis PFA Pension er der deadline for at tage beslutningen på mandag. Men der er alt for stor forvirring om pensionsselskabernes tilbud, lyder kritikken.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Netop i disse timer myldrer de grå hår frem hos rigtigt mange danske pensionsopsparere med en kapitalpension. Skal jeg tage imod tilbuddet om at få den ny aldersopsparing med skatterabat eller ej? Det skal pensionsopsparerne tage stilling til.

For kunderne hos eksempelvis PFA Pension er der deadline for at tage beslutningen på mandag. Men der er alt for stor forvirring om pensionsselskabernes tilbud, og for en række kunder hos PFA Pension, Nordea Liv & Pension samt AP Pension er muligheden langtfra så god, som den umiddelbart ser ud til på papiret.

Det skaber vrede i Forbrugerrådet og hos en uafhængig økonomisk rådgiver.

Hvis regeringen får held med også at sætte den ny pension på tilbud til næste år, skal pensionsselskaberne give kunderne langt bedre mulighed for at gå over til aldersopsparingen, lyder meldingen.

Mere præcist kan danskerne skifte deres kapitalpension ud med en aldersopsparing og spare 2,7 pct. i skat. Men problemet er, at hos PFA og Nordea bliver kunder med en garanti på deres kapitalpension tvunget til at opgive denne, hvis de vil gøre brug af regeringens skattetilbud. Kunderne skal have deres aldersopsparing i et markedsprodukt, hvor de selv må tage hele risikoen, når aktiekurserne ryger op og ned.

For kunder med garantier på fire pct., 4,5 pct. til fem pct. på deres kapitalpensioner kan det vise sig at være en tvivlsom forretning. Hos AP Pension er det slet ikke muligt for opsparere med garantier at få udskiftet kapitalpensionen med den ny pension.

Hos Danica Pension er der frit valg på alle hylder for alle kunderne. Danica er også det selskab, hvor flest kunder har benyttet sig af tilbuddet.

Seniorøkonom i Forbrugerrådet Morten Bruun Pedersen mener generelt, at PFA har stillet alt for mange forhindringer op for opsparerne, hvis de ønsker den ny pension. Det har blandt andet kun været muligt at lave skiftet i tre uger. Desuden er det brev, PFA har sendt til kunderne, ikke særligt tillokkende ifølge Forbrugerrådet.

Et genialt produkt

»Det bør være sådan, at opsparere med garantier også får tilbudt at tage garantien med over. Det er så godt et tilbud at lave skiftet med skatterabat, at de fleste kan få fordel af det. Men det virker som om, at PFA har åbnet en dør på klem og råber ud, at muligheden er der, og derefter skynder de sig at smække den i igen,« siger Morten Bruun Pedersen.

Privatøkonomisk rådgiver fra firmaet Confida Marianne Thørs er enig.

»Der er ingen pensionsselskaber, som synes, at aldersopsparingen er et genialt produkt. Det koster for meget at få kunderne til at lægge om, og udsigterne til at tjene penge på pensionen er for små.

Anderledes forholder det sig i bankerne. Her har man efter en svag start rådgivet kunderne til at lægge om, og langt flere opsparere har ændret deres kapitalpension til aldersopsparing. Redningen for mange pensionskunder er, at ordningen ser ud til at blive forlænget, så den også gælder i 2015. Hvis altså pensionsselskaberne vil tillade konverteringen,« siger Marianne Thørs og fremhæver derved, at det er pensionselskaberne selv, som bestemmer, om kunderne får en mulighed for omlægningen og under hvilke vilkår.

Strikket forkert sammen

Det er i forbindelse med forslaget til finansloven for 2015, at regeringen lægger op til, at skatterabatten også kommer til at gælde til næste år. Endnu er det uvist, hvad pensionsselskaberne vil gøre, hvis forslaget går igennem. Fra PFA lyder meldingen, at de regner med at være færdige i år.

Nordea og AP Pension vil først komme med en melding, når forhandlingerne om finansloven er forbi.
Selvstændig aktuar Jørgen Svendsen mener, at loven er strikket helt forkert sammen. Han fremhæver, at den skal laves, så alle opsparere pr. automatik får ændret deres kapitalpension til en aldersopsparing.

»Regeringen burde lave en permanent aftale i stedet for at forlænge den hele tiden. Reglerne er lavet sådan, at der ikke er nogen af pensionsselskaberne, der har en interesse i, at kunderne skifter.

Selskaberne balancerer hele tiden mellem at lave løsninger, så regeringen ikke bliver tosset på dem – og samtidig vil de gerne holde på pengene. Hvis kunderne ikke går over til den ny pension, har selskaberne 40 pct. mere opsparing under forvaltning,« siger Jørgen Svendsen, der påpeger, at det er helt til grin, at AP Pension kun giver tilbuddet om en omlægning til den ny pension til en del af kunderne. AP Pension begrunder det med risiko for dobbeltbeskatning, men Jørgen Svendsen mener, at det skyldes vanskeligheder med IT-systemerne.

Direktør i Willis Søren Andersen er enig i, at det er uheldigt, at selskabernes måde at håndtere overgangen til den ny pension er så forskellig.

»Vi må antage, at selskaberne sørger for, at de, der har mulighed for det, går over til aldersopsparingen med skatterabat også til næste år. Hvis det ikke sker, er den rigtige løsning ikke, at regeringen tvinger pensionsselskaberne til at tilbyde specifikke produkter som for eksempel den nye aldersopsparing. I stedet bør opsparerne have mulighed for at vælge en anden pensionsleverandør, hvis de er utilfredse med deres nuværende. Det er svært for mange i det danske pensionssystem, men det er snarere den problemstilling, regeringen skal se på,« mener Søren Andersen.