Katastrofe giver internationale reaktioner

De nu døde tekstilarbejdere var udsat for »slavearbejde«, mener paven. Disney trækker sin produktion ud af landet, og britiske Primark har sendt folk for at hjælpe.

Den katolske kirkes overhoved, Pave Frans, har kritiseret vilkårene, som de indiske tekstilarbejdere lever under. »En overskrift, der virkelig faldt mig for brystet den dag, var, at arbejderne lever for 38 euro om måneden,« sagde han under en prædiken onsdag. Foto: Tony Gentile/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Katastrofen i Bangladesh skaber international opmærksomhed om tekstilarbejdere i fattige lande. Denne gang er det ikke bare arbejderorganisationer, som kritiserer situationen på landets tekstilfabrikker. Også regeringer kræver i dag en kursændring fra vestlige modevirksomheder. Selv paven blander sig med skarp kritik.

»En overskrift, der virkelig faldt mig for brystet den dag, var, at arbejderne lever for 38 euro om måneden,« sagde Pave Frans, den katolske kirkes overhoved, under en prædiken onsdag.

»Det er det beløb, de døde arbejdere blev betalt. Det er det, man kalder slavearbejde,« sagde den nytiltrådte argentinske pave ifølge New York Times.

Samtidig med pavens fordømmelse protesterede rasende arbejdere i Bangladesh mod lave lønninger og dårlige arbejdsforhold.

»Hæng drabsmændene, hæng fabrikanterne,« skreg demonstranter i Dhakas gader.

Den sammenstyrtede fabrik er blot den seneste af en lang række ulykker, som har ramt tekstilfabrikker i Bangladesh. Flere er blevet angrebet med sten og ildspåsættelse af vrede arbejdere, som kræver bedre forhold og løn.

Dansk tøj produceret billigt

Så sent som i september var Berlingske Business’ udsendte i Bangladesh og kunne berette om løn- og arbejdsvilkår for tekstilarbejdere i landet. Dengang fortalte avisen, at både svenske H&M og danske Bestseller, Jysk og DK Company får produceret tøj i Bangladesh for helt ned til 1,06 kroner i timen. Alle fastholder, at de bidrager positivt til økonomien i landet, men ingen har hævet mindstelønnen trods kritik fra flere sider. Fra Bestseller lyder det dog nu, at koncernen efter stor sandsynlighed vil stille højere krav til sikkerheden hos sine leverandører i Bangladesh.

»Vi er ved at undersøge mulighederne for at indgå et samarbejde med en NGO om at højne sikkerheden hos leverandører i Bangladesh,« siger Mogens Werge, kommunikations- og CSR-direktør hos Bestseller.I USA og England er reaktionerne endnu skarpere, efter at billeder af paniske, sårede og døde tekstilarbejdere i fabriksruinerne har været bragt i flere internationale medier.

Den britiske modevirksomhed Primark sendte kort efter ulykken egne folk til stedet for at hjælpe og har givet tilsagn om at støtte ofrene og de efterladte. Walt Disney Company meddeler, at koncernen ikke længere vil få produceret sin tøjkollektion i landet.

Vil se signifikante forandringer

Flere vestlige virksomheder og tilmed FN har over for Berlingske Business argumenteret for, at det vil ødelægge den positive udvikling i Bangladesh’ økonomi, hvis vestlige tøjvirksomheder trækker sig fra landet. Men den udlægning er langtfra alle enige i.

»Det er nødvendigt at have virksomheder, der siger, at nok er nok. Vi vil se signifikante forandringer, ellers vil vi ikke købe vores varer her,« siger David Schilling, fra Interfaith Center on Corporate Responsibility til New York Times.

Græsrodsorganisationer vurderer, at det vil tage fem år og koste cirka tre mia. dollar at gennemføre de sikkerheds- og bygningsforbedringer, som er nødvendige i Bangladesh’ tekstilindustri. Den tæller flere end 4.000 fabrikker og bidrager med en eksport på cirka 18 mia. dollar om året.