Modebosser undsiger minister

Topchef hos danske Texman, Ole Koch Hansen, der er impliceret i industrikatastrofen i Bangladesh, vil fortsat producere tøj i verdens fattigste lande. Samtidig afviser han ministers krav om øget åbenhed og får opbakning fra Jysk og Bestseller.

Indiske myndigheder leder stadig efter overlevende i ruinerne fra det kollapsede fabrikskompleks Rana Plaza. Flere end 500 arbejdere mistede for ti dage siden livet på tekstilfabrikken, hvor blandt andre danske Texman fik syet skjorter. Virksomhedens topchef, Ole Koch Hansen, siger, at Texman også fremover vil samarbejde med billige producenter i tredjeverdenslande. Foto: Andrew Biraj/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods tiltagende international kritik af tekstilindustrien i Bangladesh vil den danske virksomhed Texman blive ved med at producere sit tøj i det fattige land.

Texman har fået syet sine skjorter af mærkerne Jack’s og Shine på den fabrik, som for ti dage siden styrtede sammen i en makaber ulykke, der har kostet over 500 personer livet og såret hundredvis. Katastrofen i Bangladesh er blot én ud af mange alvorlige sager i tekstilindustrien i Bangladesh, som nu får ikke bare NGOere, men også ministre og internationale virksomheder til at reagere. Men topchef hos Texman Ole Koch Hansen vakler ikke. De vanskelige forhold til trods vil Texman også fremover samarbejde med billige producenter i tredjeverdenslande. Det fastslår topchefen i sit første større interview efter industrikatastrofen.

»For nuværende har vi ingen planer om at forlade Bangladesh,« siger Ole Koch Hansen, der samtidig understreger, at virksomhedens strategi er at minimere omkostninger ved at producere sit tøj i verdens fattigste lande.

»Det her får ikke nogen konsekvenser for vores måde at drive forretning på. Vi fortsætter. Der er jo masser af fabrikker i verden, hvor vi kan få syet vores tøj,« siger Ole Koch Hansen om, hvad konsekvensen vil være, hvis der ikke kommer styr på forholdene i Bangladesh.

De mange dødsfald og sårede berører ham dybt, understreger Ole Koch Hansen, men ulykken får ham ikke til at stramme kravene til sine leverandører. Det havde ikke kunnet forhindre katastrofen, lyder argumentet.»Jeg tror ikke, at vi kunne have gjort nogen som helst forskel i den her sammenhæng. Det er jo en mand, der har snydt på badevægten i forhold til at bygge en bygning. Det er et område, som ligger langt fra vores krav til produktionen og arbejdsforhold,« siger Ole Koch Hansen og henviser til, at arbejdsforholdene på fabrikken var i orden – det var kun bygningen, som ikke var god nok.»Det er en bygning, der er skvattet sammen. Der var ikke noget problem med arbejdsforholdene, og derfor er vi formelt set ikke ansvarlige i den her sag,« siger han.

Besøgte fabrikken flere gange

Flere kritikere har dog rejst spørgsmål ved, om der var ordentlige arbejdsforhold, da ledelsen bl.a. skulle have ignoreret arbejdernes advarsler om, at fabriksbygningen var i en elendig stand. Men set fra Ole Koch Hansens stol har alt været i orden. Indkøbere fra den danske virksomhed har »flere gange« besøgt fabrikken, og de noterede ingen alvorlige problemer, da de gik på inspektion på fabrikken.

»Vi havde ingen anmærkninger,« siger Ole Koch Hansen.

Præcis hvad medarbejderne fra Texman kontrollerede, og hvor grundig kontrollen var, ønsker han ikke at svare på.

»Det har jeg ikke nogen kommentarer til. Overhovedet ikke. Vi står nu i en situation, hvor vi ikke har så meget at sige,« siger topchefen, der tilføjer, at hans leverandør har levet op til »internationale standarder og normale procedurer« efter de internationale såkaldte BSCI-normer, der dækker arbejdsforhold.

Enig dansk modeindustri

Internationalt bliver det nu diskuteret, og modevirksomheder bør tage ansvar og sikre, at deres leverandører ikke benytter faldefærdige fabrikker, der kan styrte sammen. Så langt bør ansvaret ifølge Ole Koch Hansen ikke gå.

»Lige nu har jeg svært ved at se, hvordan vi skal kunne blande os i, om en bygning er i orden eller ej,« siger han.Katastrofen sætter igen modeindustriens etik og åbenhed på dagsordenen, og handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) opfordrer de danske modevirksomheder til at offentliggøre navne på deres leverandører, så interesseorganisationer kan tjekke forholdene. Men hverken handelsministeren eller kunderne får noget godt ud af at vide, hvor danske virksomheder får produceret deres skjorter:»Vi ser ingen grund til at offentliggøre vores leverandørlister. Hvorfor skulle det øge sikkerheden?« lyder det fra Ole Koch Hansen.

Forslaget bliver også mødt med hovedrysten hos Bestseller og Jysk, der også får produceret i Bangladesh.

»Vi ønsker ikke at offentliggøre vores leverandører af konkurrencemæssige årsager,« siger Jonas Schrøder, kommunikations- og CSR-ansvarlig hos Jysk.

Svaret er det samme fra Bestseller. På den anden side af sundet ser svenske H&M anderledes på sagen. For en måned siden besluttede virksomheden at offentliggøre navne på samtlige af sine leverandører.